"И  ГЕРБ, и ДПС, дават сигнали, че повече не искат да бъдат в ролята на тези които се противопоставят директно на идеята за конституционна реформа на прокуратурата", заяви пред БНР съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Той обясни, че следващото Народно събрание може да започне със съставяне на конституционно мнозинство, в което да се включат ГЕРБ-СДС и ДПС, и след това да намери подкрепа за редовно правителство.

“Може да се окаже логично конструирането на някаква парламентарна конфигурация, която да поддържа правителство, да започне с конструирането на конституционно мнозинство, което е много по-широко и е големият фактор за преодоляване на разделенията“, посочи Иванов.

По думите му, ако политиците „извадят разделенията пред скоби“ и покажат, че са готови да направят конституционни промени във връзка със съдебната реформа, това ще даде причина и по други теми да се стигне до взаимодействие. „Говоря обаче за теми, свързани с големи национални приоритети, не говоря за консумация на властта порции по порции”, уточни Иванов.

Съпредседателят на ДБ смята, че ГЕРБ-СДС и ДПС са готови за участие в такова конституционно мнозинство. Той изтъкна, че според него ГЕРБ и ДПС давали сигнали, че повече не искат да се противопоставят открито на реформирането на прокуратурата. 

Иванов напомни, че ДПС са анонсирали собствен проект за конституционна промяна, а в обявения преди близо 3 години проект за конституционни промени на ГЕРБ се предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет на две.

"Проблемът не е просто, че се върна хартиената бюлетина, беше направен един хибриден вариант, който е много труден за управление, има висок шанс да създаде хаос, което допълнително в деня на избора да демотивира избиратели. Въпреки това всички социологически изследвания досега дават лек превес на ПП-ДБ.

Досега винаги и по отношение на ДБ, и по отношение на ПП, когато сме се явявали поотделно, е имало известно подценяване на подкрепата за нас", обясни ИВанов.

По думите му това, което демотивира избирателите да гласуват, е политическата безизходица. "На тези избори има ясна възможност, макар и трудна като реализация, да излезем от политическата безизходица.

ПП-ДБ имаме сериозното намерение да направим всичко възможно да излъчим управление с пълното съзнание колко трудно би било това. Всичко останало е само задълбочаване на хаос и безизходицата", каза още съпредседателят на ДБ.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук