Какво да правим когато пазаруваме и на табела цената на стоката е промоционална, а на каса се окаже, че не е? bTV съобщи за подобен зрителски сигнал.

Името и лицето на нашия герой ще запазим в тайна, по нейно желание, обявиха авторите на материала. Малко преди Великденските празници тя отива на пазар в супермаркет, разположен в голям търговски център на столичния бул. „България“.

„Бях решила да си купя само яйца и козунаци, но вървейки видях една голяма табела с промоция на олио, което ми се стори много добра цена. Подвеждайки се по промоцията си взех не една, а три бутилки олио.

Това все пак е стока от първа необходимост и всеки си прави сметка за тези основни хранителни продукти и когато са изгодни купува повече“, коментира тя. Плаща на касата и се прибира у дома. Преди да я изхвърли, поглежда касовата бележка.

„Видях, че отстъпката изобщо не е отразена. Точно в този магазин не ми се случва за първи път – да взема нещо на промоция и да го платя на реална цена. Върнах се там, защото живея наблизо, погледнах пак табелата, да не съм се заблудила аз. Беше голяма, стекчетата с олио бяха поставени на пътеката, а не на рафт, така че няма как човек да не ги забележи. Същата цена си беше като отдолу с много малки буквички видях, че срокът на промоцията е изтекъл - до 12 април, а аз пазарувах на 13-ти“, разказва жената.

Разочарована жената търси обяснение от касиерката и служителите в магазина. Те обясняват, че няма хора, които да сменят табелите. Все пак ѝ върнали парите. Дамата подава сигнал и в Комисията за защита на потребителите, а оттам отговориха , че са започнали проверка по случая.

„Нашите проверки показват, че това е една от най-често срещаните нелоялни търговски практики, а именно предлагане на конкретна стока на определена цена, която потребителят счита за изгодна, а всъщност на касата установява, че е различна, за съжаление винаги по-висока.

Когато потребител стане обект на такава нелоялна търговска практика, той може веднага да върне стоката, да се откаже от покупката, а търговецът е длъжен да му върне парите“, обяснява Ангел Джалев от КЗП. След извършена вътрешна проверка от търговската верига признават пропуска.

„Промоционалната оферта е била валидна до предходния ден (12.04.2023), както е посочено на плаката, а от страна на персонала на магазина е била допусната грешка и той не е бил подменен веднага след края на акцията. Независимо от това, плакатът е бил отстранен своевременно. Това е първият подобен сигнал, който получаваме за конкретния магазин през последната година.

Ние предоставяме компенсация на клиентите, в случай, че промоционалната стока, която търсят, не е налична. Подобен механизъм може да се предложи и в случай, че за дадена стока е посочена неактуална цена“, коментират от обекта.

Междувременно продължава мащабната кампания на КЗП, БАБХ и НАП. От 1200 проверки в хранителни магазини са констатирани 766 нарушения, сред които нелоялни търговски практики, измамни промоции и разлика в грамажите на продуктите.

„Нелоялните търговски практики са близо 300 на брой, което е изключително обезпокоително и показва една тенденциозност на пазара. Разликата е различна, понякога е стотинки, понякога е левове, но това е един доход, който е неправомерно събран от търговеца и който ако се събере сумарно на дневна или месечна база генерира един висок доход, който е получен нерегламентирано.

Има случаи, в които можем да говорим за умисъл, има случаи, където е небрежност“, допълва още Джалев. Съвместната кампания цели и предотвратяване на изкуственото завишаване на цените. Нарушенията се санкционират със съставяне на актове и налагане на имуществени санкции за търговците, а глобите достигат до 70 000 лева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук