Попълнете търсена ключова дума или фраза

Пак скандал: Жоро Торнев изпепели филм с дете самоубиец, прожектиран в училище "с образователна цел"

https://blitz.bg/obshtestvo/pak-skandal-zhoro-tornev-izpepeli-film-s-dete-samoubiets-prozhektiran-v-uchilishche-s-obrazovatelna-tsel_news726872.html Blitz.bg

Режисьорът, чийто син също е гледал, коментира, че не иска да се дават за образователен пример некатегоризирани филми

София, България 14 Февр. 2020, 19:50 6302 прочита 27 коментара

След излъчване на филм със сцена на предполагаемо самоубийство на дете пред ученици от столично училище, директорката на учебното заведение се извини, че без нейно знание и съгласие колегата учител го е прожектирал на децата.

„Ние получихме от регионалния инспекторат имейл, в който сме уведомени, че има такъв филм, дипломна работа, който е за ненасилие, и ако искаме, да го пуснем на децата с образователна цел“, поясни Елена Немцова.

Съгласно писмо от РУО, филмът е одобрен от тях и Столичната община за излъчване в училищна среда. bTV излъчи преди няколко дни казуса по сигнал на родители на деца, гледали филма.


От Столичната община заявиха, че не са го финансирали. Филмът е дипломна работа на Десислава Николова-Беседин в Нов български университет и е финансиран от нея. Късометражен е и не е категоризиран за възраст. Но има адаптирана версия за малки ученици.

Според режисьора Жоро Торнев, чийто син е гледал филма, детето е било объркано и е казало, че филмът свършва със самоубийство. Той поясни, че щом има възможност за такава интерпретация, не е правилно да се препоръчва с образователна цел да се гледа от деца.

„Всеки може да прави, каквито иска филми, проблемът е, че не става дума за кинематографичните качества, операторът на филма е човек, в който се кълна, той е най-добрият у нас, но не може дипломна работа да става официозен филм на институция, която и да е тя, която да препоръчва нещо, свързано с възпитание на деца и психология, това е проблемът“, коментира режисьорът.

Немцова пък допълни, че децата от 2-ри клас, гледали филма, са били объркани.

„Аз не искам никакъв инспекторат да казва филми, които не са научно-популярни, не са в историята на киното или категоризирани - не искам да ми казват на детето да гледа неща със странни внушения“, каза още Жоро Торнев.

27 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам