"Изпитанието ми е от Бога! Зло, добро, все е от Него! Ще го понеса, защото вярата ми в Господ е непоклатима! Паднал съм, ще стана!" Това заяви в Ловеч "разжалваният" игумен на Гложенския манастир Панкратий.
50-годишният йеромонах, родом от Добрич, в момента е разследван от тетевенската прокуратурата за палеж на чуждо имущество и хулиганство след кавга с д-р Бисер Геновски от елитна болница в София в обителта под старопланинския връх Камен Лисец. От четвъртък бившият кадет на Великотърновското военно училище е под "домашен арест" по решение на Районен съд-Тетевен. Бившият танкист и учител по военно обучение в Г. Оряховица е въдворен в Правешкия манастир с игумен архимандрит Йоан поради това, че няма собствено жилище.
Преди да се отправи за заточението си в родното селище на Тодор Живков черноризецът с 9-годишен "трудов стаж" дари с цигари и батерии за тв приемник доскорошни свои съкилийници в ловешкия следствен арест в петък следобед.

"Повечето от истински достойните са зад решетките у нас днес", призна мъжът с мирското име Пламен С. Димитров, за когото се твърди, че негова първа братовчедка е монахиня под името Анисия в Батошевския девически манастир днес.

- Ваше Всепреподобие, кой е д-р Бисер Геновски?
- Няма такъв доктор. Преди нас той се представя и като Бисер Доков. Дори не знам дали и това е истинското му име. Мисля, че вече е обявен за издирване. Свръхемоционален. Настояваше, че е син на партизанински командир с прякора Иисус и бивш високопоставен офицер от ДС. За себе си още твърдеше, че е генерал-полковник от нашите служби и генерал-майора от КГБ и като такъв лично Лужков ще го дарявал с апартамент в Москва. Бойко Борисов, настоящият ни държавен глава и премиерът Станишев пък му били близки приятели...
- Да не би да е психически болен този човек?
- Имаше всички симптоми на един маниакален шизофреник, с раздвоение на личността. За първи път дойде в манастира преди месец и половина. Бе с висш следовател от София. Помоли да кръстим млада майка. После службата огласи, че изпълнява мисия, поръчана му от бившия президент Петър Стоянов, да обедини БПЦ. Подир което запита колко пари крадем от манастира. Замълчах. После идва още няколко пъти, за последно - на 1 август.
- Според очевидци, вечерта на 1 август този Геновски-Доков Ви обвинява, че в манастира изчезват 700-800 лв. от 1 500 лв., донесени като дарение от Бойко Борисов за обителта?
- Същата вечер той показа плик, в който твърдеше, че има 1 500 лв. Ако изобщо е имало толкова пари, съмнявам се да са били от Бойко Борисов. После извади от плика банкнота и се опита да я напъха в пазвата на стенописеца ни Ивайло Ковачев от София. Не успя, хвърли я пред него на масата и му каза: "Щом ти не вярваш, че аз към генерал от КГБ, да знаеш, че на сутринта ще ми поднесеш кафе и ще разкопчееш със свирка ципа ми!" И го хвана за гушата... Едва успях да ги разтърва. Всичко това стана пред свидетели.
- Какво се случи в нощта на 2 август?
- Тогава капката от арогантното му поведение преля... Какво обаче стана тогава, ще го премълча, в момента тече разследване, вярвам истината да излезе наяве.
- Каква роля изпълнява т.нар. Вили, жената, която в неделя е била изгонена от дядо Гавриил от манастира?
- Вижте, тя е служителка на фирмата, която изгради тоалетната и паркинга към манастира. Събираше такса "тоалетна". Имената й са Вили Димитрова Андреева. Касиер-домакинката ни я ползваше в чистенето, когато се налагаше.
- Обвиниха Ви, че на 30 юли сте пребили калугера си - йеромонах Нектарий?
- На 1 август аз внесох жалба срещу него в тетевенската прокуратура. Там можете да прочете всичко по случая.
- Ударихте ли го или не?
- На 30 вечерта, след като Нектарий се ожали до кмета на Тетевен и до Ловчанския митрополит Гавриил, в манастира се качиха районният инспектор от Гложене и следователят Светослав Георгиев. Двамата направиха оглед, снеха показания от 10 души, а сред тях бяха видни чешки бизнесмени, представители на чешкия Културен център, които потвърдиха, че от 18 до 22 ч не са виждали Нектарий и не са чували какъвто и да е скандал.
- Тоест, на 30 юли не сте виждали Нектарий?
- Тъкмо обратното. Тогава той закъсня за вечернята. Отидох в килията му, която кънтеше от ориенталска музика и го сварих с цивилни дрехи, със слушалки на ушите, а в ръце - с лаптоп и бира...
Казах му: "Къде трябва да е един монах в този час?" Отвърна ми да си гледам работата. Съборих монитора му на земята и му рекох след 5 минути да е в черквата. Това е. Той се облече. Тръгнах пред него и влязох в храма. Нектарий обаче не дойде. По-късно ми се обади Ловчанският митрополит Гавриил, позвъни и кметът Павлов от Тетевен, и ме попитаха какво става...
- Наркоман ли е Нектарий, както се писа?
- В дни на пости сме и предпочитам да не отговоря на този въпрос...
- Как си обяснявате поведението на Нектарий и на Геновски-Доков?
- Това е атака срещу манастира. Зад нея стои един водещ редактор на вестник, комуто отказах интимна близост. Това обаче бих могъл да коментирам също след като приключи разследването.
- Вярно ли е, че сте продали къщата си, а с парите от нея сте купили игрални автомати, камионите с тях обаче ви били откраднати от мутри и сте се разорили?
- Това да сте го виждали протоколирано? Дознание и съд вярват на документи. Нищо чудно да намерят и куфар с наркотици в манастира или да ме обвинят във връзки с Бен Ладен! Мълвата не ме интересува!
- Истина ли е, че сте убили с кол теле в Къпиновския манастир в края на 90-те години?
- Вярното е, че тогава в този манастир служихме с Борис Бончев, в момента той е в Шипченския храм. Двамата с него продадохме на един Христо Христов крава с телето, а с парите от тях купихме 10 заплодени свине-майки. Така укрепнахме манастирското стопанство. Ако не ми вярвате, питайте Борис Бончев. Знам кой разпространява тези слухове срещу мене - един изгонен за педерастия и наркомания от Троянския манастир. Казва се Михаил Димитров.
- Защо се скарахте с вече покойния игумен на Троянската обител Мелнишки епископ Генадий?
- Заради възстановяването на скита "Св. Николай Чудотворец" към манастира. Аз осигурих пари за ремонта му, после изгонването му обаче тази сума постъпи по банковите сметки на Мелнишкия епископ...
- Дядо Гавриил предупреди, че би могло да бъдете изправен пред църковен съд?
- Страх ме единствено от Божия съд!
- Вашето бъдеще в лоното на църквата ни след този скандал?
- Монахът няма бъдеще. След като даде обет, той умира за света и светът умира за него.
- Какво Ви очаква в Правешкия манастир?
- Труд и молитва под надзора на архимандрит Йоан!

Интервюто взе Гергана Димитрова. /БЛИЦ