Светият синод на БПЦ отхвърли устното предложение на Ловчанския митрополит Гавриил за свикване на Всеправославен събор, който да реши статута на Украинската православна църква, съобщава БГНЕС.
 

„Против“ гласуваха българският патриарх Неофит, Пловдивският митрополит Николай, Сливенският Йоаникий, Великотърновският Григорий, Доростолският Амброфий Западно и Слредноевропейският Атоний, Русенският Наум и Старозагорският Киприян.. „За“ са гласували само митрополит Гавриил, Варненският Великопреславски Йоан и Видинският Данаил.
 
Резултатът от това гласуване означава , че Светият синод на БПЦ не подкрепя искането на Руската православна църква за оказване на помощ при разглеждане за автокефалията на Украинската православна църква.
 
По-рано от съобщение на Светия синод стана ясно, че митрополит Гавриил е направил устно предложение за свикването на Всеправославен събор, на който да се реши проблемът със статута на Украинската православна църква /УПЦ/. „Бидейки загрижени за съхранението на единството на Светата Православна Църква и за недопускане на насилствено завземане на църкви и манастири в диоцеза на каноничната Украинска Православна Църква с предстоятел Негово Блаженство митрополит Онуфрий да бъде предложено на сестрите Православни Църкви в най-скоро време да бъде свикан Всеправославен Събор, който най-авторитетно и канонично да реши въпроса за автокефалията на УПЦ и за преодоляване на разкола в Украйна. Да бъде свикан Всеправославен Събор по подобие на Разширения и надюрисдикционен събор в София през 1998 г., който спомогна значително за преодоляване на разкола в Българската Православна Църква“, се казва в мотивите на ловчанския митрополит.
 
В края на август 2018 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей Първи. На срещата стана ясно, че Вселенската патриаршия е готова да предостави автокефалност на Украинската православна църква, което силно подразни московския патриарх и той напусна Истанбул скоропостижно. Патриарх Вартоломей е смятан за "пръв сред равни" в православния свят.
 
В първите дни на септември в Истанбул се проведе църковно съвещание, след което в Украйна на 7 септември бяха изпратени двама представители на Вартоломей, които да подготвят процеса за даването на автокефалност на УПЦ. Те увериха президента на страната Петро Порошенко, че решението за предоставянето на автокефалност на УПЦ е на финалната права. "Хубаво, че Господ чу молитвите, които му отправяме от векове - за независима църква", заяви тогава президентът Порошенко.
 
На 14 септември РПЦ взе решение да прекрати споменаването на Вселенския патриарх в богослуженията си, а също така да прекрати съслужението с Вселенската патриаршия. Това за момента все още не означава пълен разрив в отношенията между двете църкви.