Попълнете търсена ключова дума или фраза

Печалбите от секс услуги в България над 1 милиард лева, но това не е всичко

https://blitz.bg/kriminalni/pechalbite-ot-seks-uslugi-v-blgariya-nad-1-miliard-leva-no-tova-ne-e-vsichko_news713042.html Blitz.bg

Търговията с наркотици и горива също продължава да генерира колосални приходи

София, България 04 Дек. 2019, 14:25 19883 прочита 68 коментара
Нелегалната търговия с горива е с приходи от 600 млн. лв., с наркотици – приблизително 450 млн. лв., със секс услуги – в страната около 250 млн. лв. и в чужбина около 900 млн. лв, а телефонните измами са за 8 млн. лв.

Toва сочи годишната оценка на заплахите от организирана престъпност в България за 2018 г. на програма „Сигурност“ на Център за изследване на демокрацията, представена от Тихомир Безлов, главен експерт на програмата, предаде БТА. 


Организираната престъпност запазва нивото на приходите си и в криминалните пазари за секс услуги - в страната около 250 млн. лв. и в чужбина около 900 млн. лв. 

Оценката е направена чрез социологически изследвания сред населението и бизнеса, интервюта с експерти от МВР, прокуратурата и други държавни структури. Както и на база годишни доклади и статистики.

Продължава спадът в криминалните пазари за незаконни тютюневи изделия, организираните ДДС измами, незаконния дърводобив, каналджийството и кражбите на коли. Според Тихомир Безлов темата "насилие" вече не е тема за организираната престъпност.

Данните от изследването показват още, че щетите за бюджета от незаконния дърводобив се оценяват на между 50 млн. лв. и 150 млн. лв. годишно, а от организираните ДДС измами - от 190 до 230 млн. лв.

Приходите от измами със средства от фондове на ЕС са между 70 млн. и 300 млн. лв.

Изследването показва още, че 35,5% от бизнеса в България смята, че е необходимо неофициално плащане, за да се гарантира достъпът до европейско финансиране.

Организираната престъпност продължава да използва корупцията като инструмент за улесняване на нелегалната си дейност и за избягване на наказателното правосъдие, се посочва в доклада.

Според изследването по-голямата част от престъпните мрежи у нас контролират легални бизнес структури, което улеснява изпирането на пари. Поради това степента на проникване на организираната престъпност в легалната икономика е значително по-голяма от равнищата в Западна Европа.

68 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам