Поръчителите – Прокопиев, Дончев и Донев, препират клеветите през фрийленсъри

След като разбраха, че в България никой не се връзва на фалшивите новини на скандалните бизнесмени Прокопиев, Донев и Дончев по адрес на депутата и издател Делян Пеевски, триото изпечени манипулатори от няколко месеца отново е активирало връзките си из Европа. Журналистите от медиите бухалки създадената от Фабрика за фалшиви новини - „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“, „Клуб Зет“ и „Сега“, са получили заповед усилено да търсят трибуна в международни издания, в които да пробутват лъжите си. Целта е след това те да бъдат представени в България като позиция на съответната европейска медия, пише в. Монитор.

Главна роля в досегашната схема играеха организацията „Репортери без граница“, финансирана от фондацията „Отворено общество“ на Джордж Сорос, на хранилката на която са и хората на Прокопиев у нас, българската секция на „Дойче веле“, в която се подвизават Иван Бедров и Татяна Ваксберг – автори и в „Клуб Зет“ на Огнян Донев, както и медийните рекетьори от „Биволъ“ Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

Манипулацията, че Пеевски притежавал две телевизии, контролирал 80% от разпространението на вестници в България, изданията му получавали средства от ЕС, поради което медийният пазар в страната бил изкривен и затова сме били на 109-о, 113-о и прочие място по свобода на словото, се

прокарва като опорна точка в съответния доклад на „Репортери без граници“

стъпващ обикновено върху лъжите на Атанас Чобанов от „Биволъ“ или на някоя кръгла маса, с говорители журналисти от „Капитал“. Разбира се, доказателства от манипулаторите не се представят, защото такива няма, но по-важното е, че по този начин, чрез публикуване в чуждестранна медия като „Курир“, Виенер цайтунг“, „Тагесцайтунг“, „Радио франс интернационал“ и други, съответната фалшива новина се легитимира и се цитира и препечатва в България от медиите бухалки на Прокопиев, Донев и Дончев.

Друга линия е постоянната мантра за връзка на Пеевски с „Булгартабак“, контрабанда на цигари в Турция и прочие лъжи, отново тиражирани основно от „бивола“ Атанас Чобанов, който е подсъдим във Франция за клевета, от придворния журналист на Цветан Василев Мирослав Иванов и от драскачите от „Капитал“ на Иво Прокопиев. Техни приятели „журналисти“ на свободна практика, пишещи на хонорар за някое от хилядите знайни и незнайни онлайн издания в Европа, с удоволствие и срещу добро заплащане правят съответния материал на тази тема и се опитват да го пробутат в интернет пространството. Целта, разбира се, е след това отново „новината“ да се препере в България с етикет „европейска“.

Скорошният запор на КОНПИ за 200 млн. лв. незаконно придобито имущество от Прокопиев, както и делото за укрити 63 млн. лева данъци от Огнян Донев очевидно са извадили от релси задкулисието у нас. След промотираната миналата седмица от тях „Бяла книга за свободата на медиите в България”, пълна с откровени лъжи за Пеевски, на дневен ред е нова порция „международни“ фалшиви новини. За тази цел хората на Прокопиев са натиснали познатия приятелски „европейски“ бутон, но този път нивото явно е паднало доста.

Според неофициална информация

сега наред са двама нови фотографи „журналисти“ на свободна практика

Мари-АлексДетрие от Марсилия и Зах Кемпбъл, представящ се за американец, но всъщност живеещ в Барселона. И на двамата е разпоредено още тези дни да сътворят поредните „разследвания“, без никакви доказателства, но стъпващи върху мнения на Прокопиев, български НПО-та на хранилката на Сорос и проксита на задкулисието у нас, за дежурните им теми – Делян Пеевски, свобода на словото, „Булгартабак“, контрабанда, корупция, съдебна реформа, запорите на КОНПИ върху имуществото на Прокопиев, след което ще се опитат да ги пробутат в някое онлайн издание във Франция или зад Океана.

Ако успеят, естествено ще бъдем свидетели как тези „чутовни разкрития“ отново ще намерят мястото си на страниците на „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“, „Клуб Зет“, „Трансмедия“ и „Сега“, а присъдружните говорители на Прокопиев от „Дай, България“ вероятно ще пуснат следващата си декларация по темата, как „авторитетни“ издания в Европа и света разкриват корупцията в България, а българската прокуратура бездейства. Така машините на фабриката за фалшиви новини отново ще бъдат пуснати, а воплите на Прокопиев, Донев и Дончев пак ще бъдат препрани „по европейски“.

Време е обаче скандалните бизнесмени и техният ментор от Драгалевци Иван Костов да се замислят за обстоятелството, че независимо от влаганите от тях десетки и стотици милиони лева в политически проекти, НПО-та, телевизии и медии бухалки народът ги шамароса на последните избори. Защото лъжите и манипулациите може и да повлияят на неколцина избиратели, но е изключено обществото да им гласува доверие за управлението на страната, каквато е крайната им цел.

Демокрацията е за това – за да нарита постоянното отрицание, плюенето по България, опитите за подчиняване на съдебната система и стремежа им за разрушаване на националните ни ценности и самосъзнание.

„Капитал“ с нова кампания по стара опорка

Поредно доказателство, че фабриката за фалшиви новини не спи в опит да изпълни нормата от поне 3 фалшиви новини срещу депутата и наш издател Делян Пеевски, дойде вчера под формата на кампания по стара опорка, започната от „Капитал“ и продължена от останалите болтчета в манифактурата за клевети. За да изпълнят ежедневния си норматив за новини менте, пионките на подсъдимия скандален бизнесмен Иво Прокопиев публикуваха на сайта на „Капитал“ статия, озаглавена „Как Делян Пеевски уби „Булгартабак" за шест години“. Сюжетната линия на материала наподобява приказка, изцяло измислена от автора, без да се базира на реални факти. Това е класическа фалшива новина, изработена по матрицата на фабриката. В текста се приписват връзки на Пеевски с „Булгартабак“ при положение, че нееднократно това твърдение на Прокопиевите медии и присъдружните им сайтове е било опровергавано, след като още през 2016 г. Пеевски продаде миноритарния си дял от дружеството и няма нищо общо с него. Клеветите по адрес на Делян Пеевски са опит на скандалните бизнесмени да замажат предстоящите съдебни дела срещу нея за извършените кражби. Това е продължение на фалшификациите, извършени в т.нар. Бяла книга на издателите, в която участват и вторият подсъдим – Огнян Донев, който е изправен пред съда за укриване на над 60 млн. лв. данъци, както и Газовия барон Сашо Дончев, който се облажи с 1 млрд. лв. от газовото кранче, инсталирано по времето на Костов. То бе спряно от втория кабинет „Борисов“.

Към хора се присъедини и агент Академик Огнян Стефанов, който също тиражира фалшиви новини с марка „Пеевски“, като отново споменава и „Булгартабак“. Целта на медиите на скандалните бизнесмени е чрез тиражирането на фалшиви новини за нашия издател и дружеството да отклонят общественото вниманието от друг мегапроцес – този за източването на КТБ, от която Цветан Василев открадна 4,7 млрд. лв. Изключително парадоксално е, че в т.нар. Бяла книга пише отявлени неистини за парите от КТБ, а няма нито ред, че тя е функционирала като пирамида, както казва бащата на валутния борд Стив Ханке. Българския Мадоф е кредитен фараон, който премества парите на вложителите от единия си джоб в другия чрез фиктивни кредити. Мустакатият аферист дори бе записал метли за обезпечения срещу крупните суми.

Именно заради целенасочените лъжи по отношение на „Булгартабак“ на 6 декември миналата година хиляди служители на холдинга дойдоха в София, за да защитят предприятието си от внушенията на друг слуга на скандалния бизнесмен Иво Прокопиев – провалилия се правосъден министър и грантов барон Христо Иванов. Протестното им шествие премина през централата на бутиковата партия на провалилия се правосъден министър „Дай, България“, а след това се насочи към редакцията на „Капитал“. Служителите на „Булгартабак“ бяха категорични, че „Капитал“ и присъдружните им сайтове тиражират само спуснатото им от Прокопиев, а не обективната истина. Само дни преди протеста пък ръководството на дружеството излезе с официална позиция, в която заявиха, че организатори и изпълнители на кампанията срещу тях са медиите, свързани с Прокопиев и кръга „Капитал“, неправителствени организации, получаващи финансиране от чуждестранни фондации, както и поставени в зависимост от тях български политици и политически партии като Христо Иванов. В позицията си те завиха, че няма депутати и политици сред акционерите на „Булгартабак Холдинг“, което още веднъж доказва, че твърденията на Прокопиевите медии за връзки на Пеевски с дружеството са поредната фалшива новина на фабриката.