ТВ водещ, заработващ заплатата си като телевизионно ехо на олигархията и по-специално на подсъдимите босове Иво Прокопиев и ортака му банкера-беглец Цветан Василев, използва националния ефир на медията, в която е предаването му, за да защитава цензурата и олигарсите-цензори, пишат в. "Телеграф" и агенция "Монитор".

Поредният печален за журналистиката скеч през изминалата седмица се разигра в неделното предаване по bTV на Светослав Иванов - „120 минути“, а поводът бе т.нар. „Бяла книга за свободата на словото в България“, представена на полутайна сбирка в луксозен столичен хотел, до която обаче бяха допуснати само медии, удобни за поръчителите на цялото мероприятие - подсъдимите издатели Иво Прокопиев и Огнян Донев и колегата им Сашо Дончев.

Всеки опит на издание или журналист извън кохортата на олигарсите и Съюза на издателите в България, реално съставляван само от техните издания и защитаващ само техните интереси, бе спиран с грубо затръшване на вратата.

До т. нар. форум за свободата на словото не бяха допуснати и представители на в. „Телеграф“ и в. „Монитор“ макар на издателската група на Делян Пеевски, да са посветени и озаглавени цели две глави с клевети в т.нар. „Бяла книга“.

На фона на тази нагла цензура и на светлината на безпрецедентното поругаване на свободата на словото, Иванов заяви вчера, че Пеевски сам се припознал като герой в книгата, след което дръпна защитна реч в полза на Прокопиев, заявявайки, че памфлектното издание начертавало „картина на разложение, зависимости и натиск от властта към медиите“. ТВ ехото на олигархията явно е визирало другата част от книгата, посветена на нефелен опит да изкара натиск делото за укриване на данъци, по което е подсъдим Огнян Донев и иска на КОНПИ срещу Иво Прокопиев заради близо 200 млн. лева незаконно имане.

Иванов не обели и дума за признанието на самия Огнян Донев по време на полутайната сбирка, че е забранил в списанието и сайта му „Клуб З“ да се пише за сферата, в който работи – т.е. за фармацевтиката, където се вихрят едни от най-големите далавери. Поведението му впрочем не е изненадващо предвид факта, че телевизионният водещ бе сред малцината „отбрани журналисти“, не само присъствали на полутайната сбирка, а и избрани от банкера-беглец Цветан Василев като удобна трибуна за задграничните му интервюта. Именно неговото предаване Иво Прокопиев на няколко пъти използва, за да се пробва да се изкара жертва заради делото срещу него по аферата EVN, както и заради запора, наложен на незаконното му имане. 

Слугите на Фабриката за фалшиви новини не спят, а кроят планове как да тиражират поредната клевета по адрес на депутата Делян Пеевски. Доказателство за това е опитът на прислужниците на олигархията да претоплят една от добре познатите им опорни точки по отношение на тютюневия холдинг „Булгартабак“. 

За да изпълнят ежедневния си норматив за новини менте, пионките на подсъдимия Иво Прокопиев публикуваха на сайта на „Капитал“ статия, озаглавена „Как Делян Пеевски уби „Булгартабак" за шест години“. Сюжетната линия на материала наподобява приказка, изцяло измислена от автора, без да се базира на реални факти. Това е класическа фалшива новина, изработена по матрицата на фабриката. В текста се приписват връзки на Пеевски с „Булгартабак“ при положение, че не еднократно това твърдение на Прокопиевите медии и присъдружните им сайтове е било опровергавано, след като още през 2016 г. Пеевски продаде миноритарния си дял от дружеството и няма нищо общо с него. 

Клеветите по адрес на Делян Пеевски са опит на олигархията да замаже предстоящите съдебни дела срещу нея за извършените кражби (виж челото вляво). Това е продължение на фалшификациите извършени в т.нар. Бяла книга на издателите, в която участват и вторият подсъдим олигарх Огнян Донев, който е изправен пред съда за укриване на над 60 млн. лв. данъци, както и Газовия барон Сашо Дончев, който се облажи с 1 млрд. лв. от газовото кранче, инсталирано по времето на Костов, което вторият кабинет на премиера Бойко Борисов спря. А „Телеграф“ много преди това беше разкрил паразитната роля на посредниците, което предизвика яростен вой от бутиковия в. „Сега“, собственост на Дончев, срещу нашия издател. 

Картината няма да е пълна, ако не припомним и протеста на работниците от „Булгартабак“, които бяха дошли в София, за да защитят предприятието си от внушенията на друг слуга на олигарха Иво Прокопиев – провалилия се правосъден министър Христо Иванов и грантов барон. На 6 декември 2017 г. хиляди служители на дружеството изказаха недоволството си срещу клеветите, пуснати от Иванов. Протестното им шествие премина през централата на бутиковата партия на провалилия се правосъден министър „Дай, България“, а след това се насочи към редакцията на „Капитал“.

Служителите на „Булгартабак“ бяха категорични, че „Капитал“ и присъдружните им сайтове тиражират само спуснатото им от Прокопиев, а не обективната истина. Само дни преди протеста пък ръководството на дружеството излезе с официална позиция, в която заявиха, че организатори и изпълнители на кампанията срещу тях са медиите, свързани с Прокопиев и кръга „Капитал“, неправителствени организации, получаващи финансиране от чуждестранни фондации, както и поставени в зависимост от тях български политици и политически партии като Христо Иванов. В позицията си те завиха, че няма депутати и политици сред акционерите на „Булгартабак Холдинг“, което още веднъж доказва, че твърденията на Прокопиевите медии за връзки на Пеевски с дружеството са поредната фалшива новина на фабриката. 

Към хора се присъедини и агент Академик Огнян Стефанов, който също тиражира фалшиви новини с марка „Пеевски“, като също споменава и „Булгартабак“. Целта на медиите на олигарсите е чрез тиражирането на фалшиви новини за нашия издател и дружеството да отклонят общественото вниманието от друг мегапроцес – този за източването на КТБ, от която Цветан Василев открадна 4,7 млрд. лв. Изключително парадоксално е, че в т.нар. Бяла книга пише отявлени неистина за парите от КТБ, а няма нито ред, че тя е функционирала като пирамида, както казва бащата на валутния борд Стив Ханке. Българския Мадоф е кредитен фараон, който премества парите на вложителите от единия си джоб в другия чрез фиктивни кредити. Мустакатият аферист дори бе записал метли за обезпечения срещу крупните суми.