Храната и сметките ще изядат увеличението на пенсиите с 11% от 1 юли. Повечето от възрастните хора са категорични, че просто ще могат да си купят повече храна, а някои дори пресметнаха, че парите ще стигнат само за едно кисело мляко повече на ден, пише „Телеграф“.

Извънредното заседание на НС бе свикано по искане на „Продължаваме промяната-Демократична България“.

Поводът бе, че заради по-ниска инфлация формулата за изчисляване на предстоящото осъвременяване на пенсиите даваше 10%, а не 11% увеличение, както бе заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

В крайна сметка обаче още преди депутатите да успеят да се съберат извънредно, прекъсвайки ваканцията си, Надзорният съвет на НОИ гласува 11-те процента скок, както бе предвидено преди месеци.

Оказа се обаче, че самите пенсионери не се вълнуват толкова от разликата от 1%. Просто защото пенсиите им са ниски и няколко лева повече или по-малко няма да им оправят положението.

85-годишната Мария Маринова от Русе ще получи 57 лв. над досегашната си пенсия. Сега месечната й пенсия не надхвърля дори 600 лева, макар че цял живот е работила като плановик в Областното пътно управление в града. Благодари на Бога, че децата й са наблизо и й помагат.

„За какво да дам по-напред тези 57 лева, даже не са по два лева на ден повече. На мен на тези години дрехи не ми трябват, по екскурзии не ходя, ще ги дам за хранителни продукти.

Ще подобря доколкото е възможно храненето си, за друго няма да стигнат. Примерно ще си купя една кофичка кисело мляко повече“, пресмята пенсионерката.

Виолета Стоилова от Благоевград е на 73 г., има над 42 г. трудов стаж, който обаче й е стигнал за „страхотната“ пенсия от 562 лева. Тя въобще не се вълнува точно с колко ще увеличат парите й за старост.

Дали ще е с 10%, дали ще е с 11% няма никакво значение за нея. А това е така, защото става въпрос за някакви си 5 лв. разлика.

„То с тези пет лева какво по-напред да си купя? Не стигат и за половин кило сирене. Най-много да увелича хляба, че ще мога с тези пари да си купя два самуна повече на месец. Унизително е да си работил над 4 десетилетия и да получаваш по-малко от 600 лв. пенсия.

Вдигат непрекъснато минималната пенсия. По този начин хора, които нямат и ден трудов стаж, вече взимат почти колкото мен. Къде е справедливостта?“, риторично пита пенсионерката. Все пак намира причина да се усмихне – най-важното си остава да получава дълги години пенсия.

85-годишната Недялка Донева от Бургас чака с нетърпение новата си пенсия. Възрастната жена получава 650 лв., които според нея са крайно недостатъчни. С увеличението към месечната сума ще се добавят още 71 лв.

"Дъщеря ми каза, че вече ще получавам 721 лв. Пак не са много, но все е нещо", казва пенсионерката. Тя отсега е решила как ще похарчи увеличението. Решила е да си купи мобилен телефон на изплащане с интернет, за да може да говори с внуците, които са в чужбина.

Съседката й Неда пък получава 930 лв. За нея индексацията ще донесе цели 100 лева, че и отгоре. Жената е доволна и планира да заделя поне 50 от тях за зимата.

"Ще се опитам да спестявам по малко, защото казват, че токът ще скочи много и трябва да имам готови пари, за да посрещна по-високите сметки, защото на студ и глад не се издържа", казва баба Неда.

„Дали ще е 10 или 11% увеличението няма никакво значение. За мен 1% е 5 лева, какво можеш да си купиш с тях? Три хляба или два хляба и едно кисело мляко…“, пресмята Руска Димитрова, на 73 г., от Стара Загора и се чуди защо е този шум покрай процентите.

По думите й обидното е да имаш 42 г. стаж и да получаваш минимална пенсия – при положение че си работил в елитно предприятие, на отговорна длъжност.

„Обидно е и за нас, пенсионерите, които мълчим и търпим, и за „държавниците“, които ни слагат тези проценти. Народ, който търпи това положение, си заслужава съдбата“, категорична е Руска Димитрова.