Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2024 г. с 11 %. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на изслушването му в парламента във връзка с осъвременяването на пенсиите.  

Премиерът цитира официален протокол от заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), проведено на 14 май т.г., в който се посочва, че решението е взето с 16 гласа от присъстващите членове на съвета.

„На основание чл. 100, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, Надзорният съвет реши: „Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 г., се осъвременяват от 1 юли 2024 г. с 11 на сто“, цитира Главчев. 

Той припомни, че органите на управление на НОИ са Надзорният съвет и управителят и подуправителят.

„Това са органите, които могат да вземат такова решение. Не знам защо намесвате правителството. Добре знаете, че има представители на изпълнителната власт в Надзорния съвет на НОИ, но те са 10 души. За да се вземе решение, трябват поне 11 гласа „за“, каза Главчев пред депутатите по време на изслушването. 

„Единственото, което може да направи министър-председателят, е да призове участниците в Надзорния съвет да гласуват за определен процент. Аз го направих, не знам защо сте го пропуснали. Останалите шестима, които са гласували, са представители на работодатели и на синдикални организации.

Не виждам там по какъв начин може да повлияе министър-председателят, съмнявам се, че и Народното събрание може да повлияе на представители на синдикалните организации“, посочи още Димитър Главчев. 

Премиерът съобщи още, че цената на тока няма да скача драстично.

"Нито в Белене, нито в Козлодуй има напрежение. Правителството, доколкото е в компетентността си, следи процеса. Знаете, че има независим регулатор, който определя цената на тока, но аз не го казвам, за да прехвърля топката там.

Мога да успокоя българското население, че няма да има драматична промяна - в рамките на инфлацията, че и по-надолу", каза Димитър Главчев пред депутатите.