Писателят Петко Симеонов коментира политическата обстановка в своя Фейсбук профил. Ето какво написа той:

"От моята камбанария:
Вече писах, че тектоничните плочи, върху които сме ние (САЩ, ЕС, НАТО...), и Русия (може би Китай и други) окончателно се разделиха и все по-ускорено се раздалечават. Началото видимо е планирано и от двете страни, но нататък следват събития, които си имат своя логика. Какво конкретно ще става, е трудно да се предвиди.

Ясно е, че глобализмът в досегашния му вариант приключи. Доларът в ролята на световната валута изглежда е дотук. Светът се раздробява стопански и финансово. ЕС ще трябва да се реформира, ако иска да оцелее. Възможно е Германия да възкръсне с подобаваща мощ. Доказалият се на дело антисъветчик и антикомунист Орбан израства като голям лидер в ЕС. Ердоган се утвърждава като значима фигура в НАТО, а водената от него Турция претендира да бъде световен играч.

Русия, освен че прави "преглед" на постсъветскто пространство, търси своята идеология, своята мека сила. Русия не е загубила Студената война, тя е била излъгана с помощта на предатели. Засега върви към ревизия на "перестройката" и реформиране на комунистическия тоталитаризъм. Устремяват се към руска форма на китайската система. Ще реанимират изоставеното полезно. Дискутират по темите - Октомврийската революция, Сталин, НКВД, плановия комитет, опитът от войната и под сурдинка за вожда (Путин) и партията (Единна Русия)...

Докъде ще стигнат, не се знае. Вчера съобщиха за възстановен паметник на Ленин в завладяна украинска област... Русия не може да бъде български пример, тя е друга цивилизация.

За България, както многократно го повтарям - за добро и лошо сме членове на НАТО и ЕС. Каквото и да става, както и да се люшка лодката, в нея сме. Народното събрание и правителството трябва да са наясно, че решенията им са исторически съдбовни за страната. При състоянието на отбранителните ни възможности, военното присъствие на САЩ на наша територия е от изключителна важност."