Петър Берон направил забележка на Андрей Луканов, че се движи без охрана седмица преди да гръмнат известния български политик. Те ако искали, щели да го убият и като е с гардове, защитил се тогава Андрей Луканов. Това разказа за Агенция БЛИЦ сегашният независим депутат.
"Той беше много кадърен и не беше корумпиран, поне в този вид, в който приемаме корупцията сега", заяви Петър Берон. Той характеризира цялата драма с факта, че никой не търси убиеца. Преди време Тодор Живков споделил с Берон, че Луканов е най-опасният човек в България, разказа за Агенция БЛИЦ Петър Берон. Според него Андрей Луканов е допускал, че може да бъде убит.
Покушението срещу популярния български политик и проведеният съдебен процес и разследване показват безсилието на държавата, смята Огнян Герджиков. "Това, че не се знае убиецът, говори много лошо за системата на МВР", заяви той.
Потърсена за коментар относно годишнината от убийството, Нешка Робева бе лаконична: "До известно време следях процеса, после се отказах, защото разбрах, че няма смисъл"."Сменят се постове, разпределят се постове, алчността води до всичко", харектеризира ситуациата именитата спортистка.
"Луканов направи много грешки, не познаваше народа", характеризира политиката на Луканов Нешка Робева. Според нея това е основен проблем на всички политици, че не познават процесите в едно общество. Тя даде за пример Румъния, където има политическа воля и реално мислещи управляващи мъже, което липсвало в България.
Бившият премиер Андрей Луканов бе убит на 2 октомври 1996 г. пред дома си в София по време на правителството на БСП, водено от Жан Виденов. Като най-вероятна версия тогава се появи, че Луканов е убит поради разногласия, свързани с руски енергийни проекти. После започнаха и твърдения за политическо убийство, като се появи и версия, че бившият премиер е жив, а трупът е на негов двойник.
На 28 ноември 2003 г. Софийският градски съд осъди на доживотен затвор без право на замяна четирима от подсъдимите по делото за убийството на Андрей Луканов. Но Апелативният съд отмени присъдите и призна Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Юрий Ленев и Ангел Василев за невинни.
После част от обвиняемите заведоха искове срещу страната ни в Страсбург.
 / Милан Николов, БЛИЦ