От гледна точка на конкретиката на този случай, когато говорим за наличие или не на лекарска грешка, моята молба е да се изчака проверката, която министерството е назначило. Нищо няма да върне трагедията на тези хора.

Това заяви бившият здравен министър Петър Москов в ефира на bTV относно случая с починалото 3-годишно дете в София.

"Има системни неща. Дали тук лекарите са извършили всичко както трябва, ще разберем от проверката след дни. Не е хубаво да се говори без да се знаят всички точни факт", заяви още той. 

"Детето от детската болница е имало нужда да бъде преместено в реанимацията в "Пирогов". Това е липсата. Ако една болница получава нашите пари е редно да може да може да излекува всеки. Хайде, пак питам, къде са тези юници, които бяха против желанието ми всяка болница да е комплексна", продължи да се гневи той. 

На въпрос какво мисли повечето заложени пари за здравеопазване в новия бюджет Москов заяви следното:

"Знаете ли вица за един баба и дядо, които гледали порно. На дядото му се доспало, а бабата казала: "Абе, чакай да видим дали ще се оженят накрая." Няма да стане. Така и със здравеопазването - наливат се пари в бездънна яма. Тя няма да се напълни", смята Москов.

"Ако няма ясна структура на болниците, съобразена с техните нужди, тогава и 2 млрд. лева повече да се налеят, нищо няма да стане", добави той. 

Москов издаде, че прави нов политически десен проект с име КОД -  Консервативно обединение на десницата.

"Това е дясна консервативна политическа сила. Тя е контрапункт на всички утопии, през които минахме. Опира се на нормата, здравите политически решения и разум. Правя я сега съзнателно. Имах нужда от дистанция и яснотата, че правенето на това има своя смисъл за обществото", заяви той. 

"КОД не е поредната партия в дясно. Тя не е като многото либерални партии на прехода. Ние сме десни и консервативни. Заставаме зад ценностите на силната държавност, ред, лична сигурност, стоим зад скъсването на натиска на бизнеса над администрацията, стоим зад държавна политика за запазване на националната идентичност", каза Москов.