Не може да преживеем втори локдаун – икономически и психологически. Това мнение изрази в телевизионно интервю бившият здравен министър Петър Москов.

Той е категоричен, че държавата трябва да контролира сериозно спазването на сегашните мерки. Допълнителни пък да се въвеждат само на регионално ниво.

По думите на Москов трябва да има промяна на философията. На мнение е, че здравният министър трябва да контролира процесите за преструктуриране на болниците.

Той коментира, че трябва да се знае кой отнася голямата тежест на пандемията.

„Ако една част от системата и главно доболничната система се скрие от удара, това означава, че останалата част поема удара", отбеляза още той по повод това, че цялата здравна система трябва да е ангажирана в борбата с коронавируса.

Москов даде пример със София, където има 45 ДКЦ и над 200 медицински центъра – в част от тях може да се съсредоточат изследванията на насочени от личния лекар COVID болни, за които след това да се решава дали влизат в болница, или се насочват за домашно лечение.

„Ако всеки пациент с кашлица и температура отива в болница, тези болници ще фалират“, предупреди Москов, като изрази мнение, че „няма кой да се изправи срещу икономическия интерес на определени субекти в здравната система“.