Най-рано след 4-5 години България има шанс да получи нови изтребители Ф-16 Блок 70. Това каза представителят на концерна „Локхийд Мартин” Джим Робинсън.

Той пресметна, че през 2021 година заводът в Грийнвил в Южна Каролина ще пусне първите готови бройки за Бахрейн. След неговите 16 броя заводът ще работи за 14-те самолета на Словакия. Чак след това ще опре до българската поръчка от 8 самолета, пише "Марица". 

Това е доста повече от обещаните 28 месеца за доставка, както беше досега.

Робинсън, който е пилот на Ф-16, представи машината в Пловдив. Той подчерта, че това е „най-модерният реактивен изтребител с един двигател в света”.Освен Hi-Tech авионика, която го доближава до самолет Пето поколение като Ф-22 и Ф-35, предложеният на България изтребител има единствената в света система за превенция от разбиване в земята в случай, че пилотът загуби съзнание.

Джим Робънсън демонстрира как става това. На запис от пилотска кабина се виждаше, че самолетът лети с 500 мили в час на височина 6000 метра и как изведнъж натоварването на пилота скача от 2,3 на 8 g!

Той губи съзнание, а секунди преди да се разбие в земята, системата поема контрол над самолета и го връща в небето.
Такава система сега има само на този самолет. Дори на Ф-35 още е в процес на разработване.

„9 американски пилоти са спасени по този начин. Този запис е от кабината на единия от тях”, подчерта Джим Робинсън.
Представителят на „Локсхийд Мартин” се почуди на въпрос на Марица.бг, за високата цена от 160 милиона долара на всеки от тези самолети.
„Как я получихте – аз не съм добър с математиката”, попита Робинсън и след това обясни, че част от парите са за нова инфраструктура тук – хангари, пожарни системи обучение на техници и пилоти.

В цената влиза и въоръжението ракети и боеприпаси „Въздух-Въздух”, Въздух-Земя” и „Въздух – Вода”.

Бъдещите пилоти на Ф-16 Блок 70 ще се обучават 9 месеца в Щатите, за да управляват самолета.

След това още 3 месеца, за да могат да инструктират бъдещите пилоти. Техниците ще преминат през 2-годишен обучителен период.
Договорът за изтребителите ще бъде подписан през юни-юли тази година.

„За следващия пакетен договор от нови 8 изтребителя /така страната ни ще има поне една боеспособна ескадрила/, цаната на доставка ще е по-ниска”, обеща Джим Робинсън от „Локхийд Мартин”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ