Генът на синдикатите е толкова устойчив, защото не е заложен в политическата идентификация, а в обществените интереси на синдикалните членове. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на тържественото събрание по случай рождения ден на ферерацията.

Мисията на КНСБ винаги е била и ще бъде да представлява и да защитава интересите на работещите българи, каза шефът на КНСБ в словото си.

Конфедерацията през годините става пример за демократична трансформация на старите структури в цяла Източна Европа, похвали се Пламен Димитров.

Няколкото ключови характеристики на организацията са, според него, са експертност, прагматизъм и принос за решаване на кризи.

Ценностите на КНСБ са свобода, справедливост и солидарност. Това, което е КНСБ в момента е незаобиколим фактор в обществено-политическото пространство и живот.

През годините КНСБ успя да свърши няколко много важни неща - необходимите промени за модернизиране на трудовото законодателство, безопасността и здравето на работа, реформата в пенсионната система и други.

За две неща са били допуснати грешки, призна той. Това са здравната реформа и социалното измерение на икономическите реформи, които да бъдат справедливи. Колективното договоряне има какво още да получи от развитието си, посочи Пламен Димитров. Доходите остават приоритет на КНСБ занапред.

"Там, където има синдикати, там където има колективни трудови договори доходите са с 14% по-високи", каза още президентът на КНСБ.

Той очаква от законодателната власт и Министерския съвет да помогнат за гарантиране правото на сдружаване в синдикалните организации.

Припомняме, че на церемонията изказвания направиха президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и други.