Бургазлията Димитър Янев попадна в изключително абсурдна ситуация заради недодялано законодателство. Той се обърна към Флагман.бг, за да даде гласност на случая. 

Наскоро младият мъж загубил баща си, а наследници на имуществото му станали той, брат му и майка му.

Семейството решило да бракува стария автомобил на покойния баща –  Форд Ескорт от 1989 година, но това не се оказва никак лесна задача.

При проверка в системата на КАТ става ясно, че фордът е с прекратена регистрация, заради неплатена или изтекла гражданска отговорност, което е основната спънка да се бракува по стандартния начин - със заявление.

Когато наследите движимо или недвижимо имущество, имате възможност да се откажете от него или съответно да го приемете. Ако беше направил първото, Димитър нямаше да има този проблем и да си изпъва нервите с безумна бюрокрация.

Димитър получил генерално пълномощно от брат си и майка си, за да ги представлява пред КАТ, но това не било достатъчно. Системата изисквала и смяна на собственика преди да се предприемат каквито и да е стъпки. 

За да влезе във владение, Димитър трябвало да заплати за промяна на документите и да прехвърли колата от починалия баща на себе си. Освен това, за да се предприемат каквито и да е действия спрямо едно МПС, то било необходимо да заплати забавената вноска по гражданска отговорност, която в случая била 35 лева.

За самото спиране на регистрацията и бракуването на возилото, се дължала нова такса - адски много нерви, заради един необмислен закон.

От КАТ Бургас обясниха, че това било стандартната практика и така трябвало да се действа при наследени МПС-та. Така, че ако и вие може да наследите стара кола - не го правете, защото ще си докарате само главоболия.