Началникът на отбраната генерал Константин Попов беше удостоен днес за изключително големите му заслуги за развитието на Българската армия с орден „Стара планина“ - първа степен с мечове, от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
На церемонията, която се проведе в президентството, с висше държавно отличие – орден „За военна заслуга“ първа степен, беше удостоен и бригаден генерал Боян Ставрев - доскорошен командир на Националната гвардейска част. Полковник Иван Ортомаров, който към момента е директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната, получи висше офицерско звание „бригаден генерал”.
 

„Тези отличия са отличия за българското офицерство, за тези, които са символ на морал, чест и достойнство, които поставят общите интереси над личните“, каза в своето обръщение генерал Константин Попов.
 
Началникът на отбраната изтъкна, че 2016 г. се различава съществено от предходните години с постигнатите резултати в сферата на отбраната. Като приоритети, по които е постигнат значителен успех, генерал Попов посочи: грижата за кадровото развитие и мотивацията на личния състав, модернизацията и интеграцията на Въоръжените сили. „През 2016 г., за първи път от много години насам, правомощията на Щаба на отбраната бяха повишени. Това ние – ръководството и екипът на Щаба, оценихме като повече отговорности за изпълнение“, заяви той.
 
Генерал Попов посочи също като значим успех, очакван от десетилетия и постигнат през изминалата година, одобрените от парламента проекти за инвестиционни разходи и дадения мандат на Министерството на отбраната за стартиране на два от приоритетните инвестиционни проекти - „Придобиване на нов тип боен самолет” и „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб”. „Мисля, че няма такава година, в която да са гласувани проекти за инвестиционни разходи за модернизация на стойност 2,3 млрд. лева. Сигурен съм, че тази година ще има още един одобрен проект – за Сухопътните войски“, заяви той.
 
Още една отличителна разлика, която началникът на отбраната открои за 2016 г., е „най-мащабното от десетилетия участие на Българската армия в реализацията на нейната трета мисия – оказване на помощ на населението на страната при бедствени ситуации.“ Той изброи основните параметри - участието на Въоръжените сили в множеството мисии и операции по ликвидиране на бедствия, по търсене и спасяване, по подготовка и тренировки за противодействие на тероризъм, както и включването на Българската армия в охраната на българската граница.
 
„Най-важното, което се случи през тази година е това, че българското общество, политическият елит разбра, че България все повече има нужда от силна и боеспособна армия“, заключи началникът на отбраната.
 
На събитието присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-министрите на отбраната Десислава Йосифова, Атанас Запрянов и Орхан Исмаилов, постоянният секретар на отбраната д-р Добромир Тотев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Валерия Кардашевска, заместник-началниците на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов и генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, заместник-командирът на Военновъздушните сили Петьо Мирчев.