Март се очаква да бъде с валежи в северните райони под средните, а в южните над средните за месеца и средни температури около климатичните норми - средни максимални между 9 и 13 градуса, а средни минимални: от -2 до 3 градуса.

Месецът ще започне със сравнително ниски температури и значителна облачност.

През първата десетдневка дъжд и сняг ще вали в периода от 1 до 3 март, от 4 до 8, като на 3 март валежите ще бъдат слаби. Снегът ще бъде тежък, мокър и с условия за повишена лавинна опасност във високите части на планините. В населените места той бързо ще се топи, а в планините новата снежна покривка ще бъде 10, 13 см. От 9 до 10 март мъглите ще бъдат често явление, а температурите ще се повишат.

През второто десетдневие смесени валежи от дъжд и сняг с пролетен привкус се очакват в периодите 11,13 март, от 15 до 16. От 17 до 21 март ще има повече слънце и пролетни температури.

Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март. Пролетно равноденствие е в 23:24 ч.

В трето десетдневие, от 23 до 24 март, се очаква захлаждане, валежи от дъжд, по планините мокър сняг. Температурите през последните дни от месеца ще се повишат и ще превишават 15-градусовата температурна бариера, в традиционно най-топлите места до 21,23 градуса. Краткотрайно захлаждане се очаква на 29 март с валежи в планините от мокър пролетен сняг. На 30 и 31 с повече слънчеви часове температурите бързо ще се повишат.

За справка средните климатични максимални температури за март по принцип са между 9 и 13 градуса, а средните минимални: от -2 до 3 градуса. Валежните периоди са от 1 до 16 март и от 27 до 29 март.

Народна Метеорология

Баба Марта взема Април

За причините за смяната на характера на времето има много народни приказки.

В една от тях се разказва за това, как Баба Марта се оженила за Април, хубав момък, който обаче винаги ходел много лошо обут и кален. Заради това, когато погледне лицето му, Марта се разсмивала, но когато погледне в краката му, се разплаквала и така времето през нейния месец се променяло много бързо.

Ако март е кишав, лятото се очертава да бъде сухо и ще има голям берекет по нивите. Гръмотевица през март предвещава още плодородие, пълни бъчви с вино, орехите ще са шупливи. Каквото е времето на Благовещение (25 март), такова ще е и през лятото. На този ден топлото избива над земята. Ако е ясно времето, овощията ще са добри, а ако не е ясно - не ще да са добри.

Опасни явления

Магнитни бури преди Осми март

През повечето дни от първата половина от месеца слънчевата активност ще бъде средна, а през втората половина от март ще остане ниска. Земното магнитно поле ще се активизира в началото на месеца на 6,7 март, около 11 март, на 19 март, в периода 22,23 март. На 6 и 7 март се очакват геомагнитни бури, които по-силно ще се прояват в северните ширини. На ширините на Балканите ще бъдат слаби.

През март може да се наблюдава както “сибирски” студ, така и “сахарски” жеги. Абсолютните минимални температури са от минус 29 градуса в Горна Оряховица; минус 28 в Ихтиман; минус 27 във Видин до минус 9 в Сандански, Петрич и Несебър. Най-високите максимални температури са били измерени в Бяла Слатина и Кнежа 36 градуса, Плевен 34 градуса, Ловеч 33.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук