Пловдивчани отново сигнализираха за мюсюлмански молитви, които ги събуждат по тъмните часове всеки ден. Потърпевш е изпратил аудио файл, на който се чуват молитвите на имамите, пише Trafficnews.bg.

Преди дни пък жена се е изжалвала от случващото се.

„Първо искам да кажа, че нямам нищо против отделните религии и вярвания.Живея в квартал „Тракия” и всяка сутрин около 5.00 часа звучи едно и също нещо - мюсюлмански молитви. Същото се случва и вечер към 20.00 часа. Нямам нищо против хората да се молят, но кому е нужно подобно събуждане. Звукът е силен и се чува дори и при затворени прозорци,а си представете какво е през лятото. Не знам къде наоколо има джамия,но е факт, че силният звук на тези молитви се носи из целия квартал. Не знам защо се допуска подобно нещо. Ако някой си пусне музика в 5 сутринта е напълно нормално да се намесят органите на реда. А за молитвите какво?”, пише тя.

На територията на район „Тракия” няма нито една джамия, като същото се отнася и за съседните квартали. В редакцията ни и друг път са получавани сигнали за подобни казуси най-вече за квартал „Изгрев”. Молитвите идват най-вероятно от квартал „Столипиново”, където ползват все по-силни усилватели. Гласовете на имамите се пускат точно в определени часове, както е според канона на религията.

Никой не знае откъде точно идват тези молитви, тъй като са навътре в гетото. Нито в Столипиново, нито в Изгрев има джамия или молитвен дом, в който е разрешено да се извършват публични молитви.

Кметът на район „Източен” Николай Чунчуков е потвърдждавал, че подобни мюсюлмански средища в двата квартала няма и пускането на подобни молитви през усилвателите подлежи на санкция. Той обясни, че гражданите, които чуят въпросните молитви  могат да сигнализират на 112 или на телефоните на общинския инспекторат, които да направят проверка.

През годините е имало няколко проекта за изграждането на джамия или средища тип „молитвени домове” в Столипиново, но досега те така и не са се случили

Говори се обаче, че в гетото има няколко молитвени домове тип „месчит”, които не са регистрирани. Месчит идва от арабски език, което значи буквално „човек да се простре в молитва”. По време на делата за радикален ислям срещу Ахмед Муса и неговите съратници, се говореше за точно за тези месчити в Столипиново. Според разследващи те се изграждат от различни ислямски неправителствени организации.