Няколко месеца, преди да навърши 60 години, в Берн почина един от най-успешните ни писатели Виктор Пасков. Въпреки че краят на живота му го застигна в Швейцария, Пасков ще бъде погребан в България.
Виктор Маринов Пасков е роден на 10 септември 1949-а година в София. Завършва гимназия в София и Консерваторията в Лайпциг.

Свири в джазови формации, до 1980-а година работи като композитор, оперен певец и музикален критик в Германия.
По-късно е литературен и музикален редактор към Агенция "София прес" и редактор и кинодраматург в Студия за игрални филми "Бояна".
В началото на 90-те живее в Париж.
Дебютира със стихове в списание "Родна реч" през 1964. Публикува разкази и новели в литературни периодични издания.

Основна тема в творчеството на Пасков е духовното оцеляване, устояването срещу законите на действителността, творчеството като възможна съпротива срещу всички клишета на живота.

В прозата му се преплитат различни културни пластове, често композицията е подчинена на законите на музиката, езикът е силно експресивен, а реалността – условна и често – мистична.

Втората книга на Виктор Пасков "Балада за Георг Хених" е публикувана във Франция (1989) и е преиздадена от изд. Seuil през 1990.

За нея получава Голямата литературна награда на Бордо (Франция). Преведена е също в Англия, Германия, Испания, Полша, САЩ, СССР, Чехия, Словакия, Швейцария. Автор е на киносценариите "Ти, който си на небето", "Индиански игри", "Пльонтек" и "Духове".

Последната му книга "Аутопсия на една любов"(2006) бе сред финалистите за наградата ВИК за Български роман на годината. /БЛИЦ