Прокуратурата поиска тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок за следователя Христо Станчев, който е обвинен, че е искал подкуп 15 хил. евро, за да прекрати дела срещу бизнесмена Стоян Янчев за документна измама.
Прокурорът по делото се аргументира с обстоятелството, че подсъдимият Христо Станчев и неговият посредник при сделката - адвокат Георги Ангелов, който също е изправен пред съда, са с чисто съдебно минало.
Това предложение на прокурора бе посрещнато с несъгласие от адвоката на следователя Ани Крулева, която определи обвинителния акт като смешен и неверен. Тя нападна прокурорите, че са послушници на МВР и бе категорична, че всички представени документи в процеса не отговарят на писаното в обвинителния акт. Според нея изнудваният Стоян Янчев е човек на НСБОП, който само е целял да злепостави следователя. 
Крулева обясни атаката срещу Христо Станчев с размествания, които той е правил, когато бил ръководител, и с недоволни от тези промени служители.
Подсъдимият чакал заем, точно преди да го арестуват, и не е успял да го получи, недоволства адвокатът му.
Защитникът на другия подсъдим Пламен Ялнъзов атакува специалните разузнавателни средства, в които имало поправки, а от записаните разговори не ставало ясно кой говори в конкретните записи.
Според обвинението следователят Христо Станчев е подсъдим за това, че през есента на 2004 година е искал 15 000 евро, за да повлияе да се оправят проблемите на бизнесмена Янчев. Посредник по сделката според прокурорите е адвокат Георги Ангелов, който също е обвиняем.
Утре в 9 часа ще се обяви присъдата.
Милан Николов, БЛИЦ