Всяка криза предполага иновация сама за себе си. Нашето предложение е да променим начина на издаване за визите за руските и турските граждани. Издаването да бъде електронно и на по-ниска цена.

Това смята, че е необходимо в ситуацията около коронавируса изпълнителният директор на Сдружение Национален борд по туризъм Полина Карастоянова.

„Подобни жестове между съседи и партньори показва стратегическо мислене. Нашите отношения с ключови за нас пазари ще бъдат още по-ценни“, посочи тя.

Според Карастоянова досега е изглеждало така сякаш България излиза от ситуацията с вируса като шампион, но в последно време процесът е станал тревожен заради нарастващия брой на заразени.

„Именно заради увеличения брой тестове има друга бройка на носители. И това, което имаме сега, е държави, за които ние се отнасяхме към тях като рискуви, поставиха България в такава група“, отбеляза тя и даде пример с Великобритания.

Конкретно за ситуацията със заетите места по хотелите, Карастоянова обясни, че близо 50% от хотелите все още не са отворили. По-думите й по-големи проблеми ще изпитват големите хотели, които не смеят да ангажират голям ресурс, за да отворят при положение, че няма сигурност, че ще имат резервации.

На помощ в създалата се ситуация идват мерките на правителството. Карастоянова каза, че мярката 60/40, която се трансформира на 80/20 за туризма се приема добре от бранша и много хора ще се възползват от нея. 

Тя очаква и нови промени по отношение на чартърните полети. Имало е разговори и с министъра на туризма Николина Ангелкова по темата.

На въпрос за застрояването на Черноморието Полина Карастоянова отговори, че отдавна отговорните институции и гражданите са изгубили възможността да коментират заедно каква трябва да е визията ни за морето и за туризма там.