Резултатите от изборите потвърждават, че ГЕРБ ще има изключително силна опозиция в лицето на БСП, защото нейните депутати в новия парламент са двойно повече. Това коментира пред „Фокус“ доц. д-р Драгомир Генов, политолог, дългогодишен университетски преподавател и ръководител на катедра „Политически науки“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
По думите му, ако все пак БСП иска да бъде много сериозен конкурент на ГЕРБ, то трябва да е наясно, че не ѝ достигат няколко неща.

„Първият проблем на БСП е това, че делът на младите хора, които гласуват за техните идеи, е най-малкият в сравнение с този на всички останали политически играчи. Те трябва да решат кой ще бъде стратегическият им партньор и какви ще бъдат впоследствие отношенията им към АБВ. Най-тежкият въпрос, който трябва да решат, е свързан с техния символен избор, репутацията и имиджа им.

Ако в президентските избори всички гласуваха против кандидата на ГЕРБ, сега се гласува против социалистическата партия. Тоест, ако тя подобри своя имидж и репутация и изчисти своя образ, чак тогава би могла да се надява на успех. В електоралните прогнози има едно понятие, наречено „периферия“. Данните, които имах възможност да погледна, показват, че към настоящия момент ГЕРБ имат по-голяма периферия, която могат да мобилизират. От гледна точна на стратегията и на стратегическата визия е по-добре социалистическата партия да не участва във властта“, коментира доц. д-р Драгомир Генов.