ГЕРБ и Обединените патриоти ще сформират правителство и ще се ползват с подкрепата на всички партии без БСП. Това коментира говорителят на БСП Жельо Бойчев, цитиран от Дарик.
За над петдесет процентов шанс коалицията ГЕРБ-Патриоти да се превърне в реалност, намекна и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки малко по-рано днес.

"Властта има качество да събира едни големи политически различия. Аз прогнозирам правителство на ГЕРБ и патриотите и със скрита подкрепа от останалите политически сили, когато е необходимо, извън БСП, разбира се", каза още Жельо Бойчев.

"С ГЕРБ имаме доста непреодолими различия. Нямаме право да предадем вота на тези, които гласуваха за нас. Не може в кампания да казваш едно и на другия ден да правиш друго”, заяви Бойчев на въпрос защо БСП няма да се коалира с ГЕРБ.
 
Той припомни, че в предното правителство от Реформаторския блок са приели министерските места, а са говорили друго в кампанията и затова са получили слабо доверие на тези избори.

„Има граници в политиката, които не трябва да бъдат прекрачвани и в дългосрочен план това ще бъде оценено”, каза още той.
 
Ако все пак ГЕРБ не успее да състави правителство, от БСП ще направят опит, но са на мнение, че доверието на хората е дадено на ГЕРБ като първа политическа сила.
 
"Затова те ще си носят отговорността за съставяне на това правителство", допълни Бойчев.

По думите му партията е гласувала вот на доверие на лидера на социалистите Корнелия Нинова, защото са постигнали висок резултат на изминалите избори.

„От 10 месеца Корнелия Нинова е начело на БСП. Тогава имахме 10% доверие. Имаше прогнози, че партията е със затихващи функции в политиката. За по-малко от година спечелихме президентските избори с кандидатурата, която подкрепихме. Вдигнахме сериозно рейтинга си и доверието към нас - над 950 000 гласа. Това е огромно признание за добре свършена работа. Стана ясно, че БСП е категоричната опозиция на ГЕРБ и алтернатива. Обявихме курс на промяна и показахме, че можем да променяме и себе си, по този начин да поискаме доверието на гражданите. Не успяхме да направим това толкова категорично, колкото ни се искаше. Изводът на тези избори обаче е, че хората искат промяна”, каза още той.