Президентът Румен Радев използва всяка възможност да критикува мерките и подходите на правителството в извънредната ситуация.


Но вижте, да се сърдим за предприетите мерки е все едно да се сърдим на китайците, че от тях е тръгнал вирусът. Честно казано, не виждам какво повече можеше да стори българското правителство както в здравно, така и в икономическо отношение.

Това сподели в сутрешния блок на БНТ политологът доц. д-р Стойчо Стойчев.

Според другия политолог в студиото доц. Татяна Буруджиева не е нормално да има престрелки между президентството и правителството, като по думите ѝ никой няма полза от подобно противопоставяне.

"Българското общество е разделено на агитки, тук няма място за нормални разговори и общи решения. Ние просто се надвикваме не само в парламента, но и на улиците, на опашките... изглежда отдавна сме престанали да гледаме на институциите като източници на гаранция.

В случая имаме анархия и някакъв вид самоуправство", допълни доц. Стойчев.

Политическият анализатор изрази и мнението, че в България човек явно трябва да бъде генерал, за да му бъде гласувано някакво доверие и да бъде взет насериозно от повечето хора.

"Умната жаба е тази, която знае къде да скача и която си знае гьола", отговори доц. Стойчев на въпрос кой е умният в словесните престрелки между президента и премиера.

"Президентската институция трябва да вдъхне кураж на хората и много правилно насочва фокуса върху социалните проблеми. Наистина смятам, че трябва да има диалог за ефектите от това положение. За жалост народните ни представители в парламента се карат и нищо не правят.

Заседанието от понеделник беше една злост, нямаше аргументи.

Най-висшият орган на демокрацията иска да обезглави държавата, защото прецени, че чиновниците не трябва да взимат заплати, говорим за хора, които все пак имат семейства. Това си е чисто сиромахомилство", коментира тя.

,,Всички се учим в тази ситуация и е естествено да се допускат грешки във всички посоки'', допълни в заключение Буруджиева.