В публикация, споделена в социалните мрежи се твърди, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото у нас. В текста се казва още, че "полк 897 ще се бори срещу това", информира БНР.

ТВЪРДЕНИЕ: Полк 897 на Българската армия се обявява против приемането на еврото у нас.

Екипът за проверка на факти потърси отговор от Министерството на отбраната, дали наистина Българската армия се е обявила против приемането на еврото и дали има такъв полк. В имейл до нас от МО отговориха, че в Българската армия не съществува полк с номер 897.

"Въпросът с приемането на еврото у нас не е в дневния ред на Българската армия. Министерството на отбраната не разпространява послания за запазване на лева и за неприемането на еврото в България", се казва в получения отговор.

От военното ведомство добавят, че снимката, която е публикувана в статията, не е на военнослужещи от Българската армия.

Обратно търсене с инструмента Tineye показва, че снимката е на косовски войници и е от 2013 г. Използвана е многократно в десетки статии през последните години за различни събития, свързани с Косово.

Обратното търсене води към фотографа Сухел Ахмети, който е публикувал снимката на страницата си във фотобазата Flickr. В описанието е посочено, че това са косовски сили за сигурност. На снимката ясно се вижда и флагът на Косово. В описанието се казва още, че кадърът е заснет на 26 ноември 2013 г. Датата се потвърждава и при проверка на метаданните на снимката.

Заключение

Твърдението, че полк 897 на Българската армия се е обявил против приемането на еврото у нас, е НЕВЯРНО. От Министерството на отбраната съобщиха, че те не разпространяват послания за запазване на лева и за неприемането на еврото в България и че в Българската армия не съществува полк с номер 897.

Снимката, използвана в публикацията, не е на български военнослужещи, а на косовски. Флагът на Косово е на униформите на военните на снимката.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук