Още добри новини за най-известната крава в света – Пенка! Днес тя получи подарък, който ще помогне повече да не се губи по външната граница на Европейския съюз. Отсега нататък кравата Пенка няма да бъде нарушител на европейските закони. Местоположението ще бъде следено с най-модерните технологии чрез система от сателити, предаде bTV.

„Свързахме се със собственика и решихме да му подарим джипиес устройство, с което да наблюдава точното местоположение на кравата”, разказа тя Десислава Чалева от фирма за джипиес решения.

Устройството се захранва със слънчеви батерии и изпраща сигнал къде е Пенка до сателит. Сателитът връща данните в мобилно приложение, което стопанинът Иван Харалампиев ще следи. От фирмата му подариха и нов смартфон, за да контролира кравата беглец.

„Ще получава аларма всеки път, когато кравата излезе от предварително зададена зона – това може да бъде зоната на стопанството или зоната на пасището. Така че кравата Пенка повече няма да се губи”, увери Десислава Чалева.

„Това е вече супер нещо, което съм мечтал. Мисля, че ми се осъществи една от хубавите мечти! Много благодаря, от все сърце, да са живи и здрави и така да помагат”, каза собственикът Иван Харалампиев. 

Скоро кравата Пенка ще се върне в стадото си. Преди това ще я посети пратеник на Европейския парламент, за да се запознае с проблемите .