Чиновници от Европарламента идват на крака при добилата международна слава крава Пенка, обяви собственикът й Иван Харалампиев. За чаканите високопоставени гости той разбрал вчера, когато получил обаждане по телефона, пише "Монитор".

"Не зная точно кой ще идва, но не е български евродепутат. Просто не запомних името. Казаха ми, че искат да видят кравата ми и да се уверят дали всичко, което излезе по медиите е истина. Тъй като не владея чужди езици са подсигурили и преводач, така че очаквам визитата на 27 юни в следобедните часове", обяви Харалампиев.

Той все още очаква разрешение от ветеринарната служба кравата Пенка да бъде върната в животновъдния обект в село Мазарачево. По думите на Харалампиев предстои да бъде направена поредна проверка в стопанството му, която да докаже дали животните се отглеждат в подходяща за тях среда.

"Когато в началото на миналата седмица излезе решение кравата ми да не бъде умъртвявана, казаха, че в рамките на 5 дни ще ми позволят да я закарам при другите животни. Реално тя от 27 май е в изолатор в село Копиловци. Не разбирам защо отново трябва да ми правят проверка при положение, че стопанството ми е регистрирано и отговаря на всички изисквания", казва още 61-годишният Иван.

Германци инвестират в стопанството на Харалампиев

Кюстендилецът вече се радва и на интерес от страна на германци към Пенка. Наскоро Харалампиев получил картичка с поздравления и 50 евро награда за международно известната крава.

"Обадиха ми се и по телефона на развален българо-руски. Искаха ми сметка в евро, за да ми преведат пари и да подпомогнат животновъдния ми обект. Хората бяха изключително мили и на няколко пъти ме поздравиха за моя борбен дух. Аз от никой нищо не съм искал, но ето! Има добри хора, които искат да ми помогнат", обяснява още 61-годишният мъж.

Мераклии искат да закупят Пенка, за да привличат туристи

Не един или двама кюстендилци иска да купят кравата Пенка, за да привличат туристи от цяла свят.

"Ако стопанинът я продава ще му дам двойно по-голяма сума, отколкото я е закупил. Наскоро идваха туристи при мен в Раждавица и те бяха чули за Пенка. Искаха да я видят и да се снимат с нея. Животното наистина се превърна в една атракция", коментира 42-годишен кюстендилец, който от години развива селски туризъм в селото.

"Ако ще и 10 хил. лв. да ми дадат пак не бих си продал животното. Аз през толкова много перипетии преминах, само и само да си я запазя. Не всичко е пари, при мен водещото е любовта към животните. Ето, сега Пенка е спокойна храни се, няма никакъв проблем", обяснява още Харалампиев.

Кравата-беглец придоби международна слава, след като изчезна от животновъден обект в село Мазарачево на 12 май. Две седмици по-късно тя беше открита в съседна Сърбия, а връщането й отново в България беше равносилно на смъртна присъда.

Първоначално беше обявено, че Пенка трябва да бъде умъртвена заради това, че е пребивавала в страна, която не е членка на ЕС, но след като беше дадена гласност на случая и хора от цял свят се застъпиха за спасяване живота на кравата, властите я помилваха.