Според вицепрезидентката на Атлантически клуб в България Елена Поптодорова атентатът срещу руския общественик Александър Дугин, при който автомобилът му беше взривен и дъщеря му загина е признак на вътрешни процеси в Русия.

„Не непременно в самия Кремъл, но в среди, които се чувстват застрашени от доникъде неводещата война на Русия в Украйна. Мисията на Дугин е да убеди Кремъл, и лично Путин, в което е успял, в свръхмерна мисия на Русия тя да поведе успешна битка със Западния свят, на първо място със САЩ и да го прави в съюзничество с Иран и евроскептичните партии в Европа“, добави тя пред bTV. 

Първи подробности за експлозията, убила дъщерята на Дугин - той самият е в болница

По думите ѝ Дугин е двигател на войната в Украйна и преди това войната в Крим.

Той е определян като идеолог на "евразийството" - създаването на свръхдържава чрез интеграция на Русия с бившите съветски републики.
„Наричат го „Распутин на Путин“, защото е успял да превземе изцяло не само разсъжденията, но и политическото действие на Путин и вероятно на голяма част от Кремъл. През май дъщеря му публично заявява на Евразийското младежко движение за война на цивилизациите в Украйна“, добави Поптодорова.

Тя заяви, че имаме преки проводници на тази политическа гледна точка в България.

„Само вчера по националното радио в най-слушаното време е поканен подобен оратор. Трябва да имаме много ясен анализ на тези събития, защото е много лесно подхлъзване на общественото мнение по една абстрактна идеология, каквато е тази на Дугин“, добави тя.