Това беше последната капка, когато разбрахме, че Военноморските ни сили не разполагат със съоръжение, което да извърши издирването на падналия самолет и трябваше да търсим помощ от частни фирми. Драмата е дългогодишна и тежка.

Свикнахме последните години да получаваме статистика на кое последно място сме, докато военната сфера бе останала някак настрана. Най-новото ни в армията е от 80-те години на миналия век, т.е. от около 40 години. Това коментира в предаването "Лице в лице" по bTV бившият ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова във връзка с инцидента с падналия в Черно море МиГ-29 по време на вечерна тренировка.

,,По света вече се говори за изкуствен интелект, а тук не можем да намерим останките от падналия самолет. То пари за гориво няма, та как да осъществят тези задължителни летателни часове, когато не може да се покрие един задължителен минимум. Говорим за милиарди изтекли пари покрай енергийни проекти. Ако тези пари бяха отишли в укрепването на българската армия, щеше да е съвсем друго'', смята Поптодорова.

По думите ѝ във военното планиране у нас липсва стратегия и всичко се прави "на парче", като последният ни изготвен план в тази насока е от далечната 2004 г., когато влизаме в НАТО, тъй като тогава сме се стараели да покрием критериите за членство в Алианса.

Вече сме в НАТО и нашите съседи няма да ни позволят да го напуснем. Но през цялото това време винаги имаше една латентна линия, която се опитва да задържи инерцията от миналото, затова още летим на МиГ-ове. Все още има упорство България да напредне технически в НАТО, отбеляза още бившият ни посланик в САЩ.

По адрес на закона "Магнитски" и последвалите от него санкции Поптодорова посочи, че по този начин от Вашингтон са ни заявили, че "не сме си свършили работата с корупцията".