Над 70 празни полета са открити в дневниците на Министерството на земеделието и храните, чрез които на по-късен етап евентуално да бъдат правени заменки, съобщи градският прокурор Николай Кокинов.
От материалите в прокуратурата е видно за кои лица са запазени тези полета. Ясно е и кои служители са оставили празните полети и по чие нареждане. Според Кокинов обаче сега тепърва ще се разпитват тези, за които в компютърната деловодна система на министерството има запазени номера. Градският прокурор не пожела да посочи за кого точно става дума, но само намекна, че има и популярни имена.

Друго дело - за убийството на началника на политическия кабинет на Ахмед Доган Ахмед Емин, е пред приключване. До края на април районната прокуратура ще излезе с позиция по свършеното досега. Александър Налбантов, ръководител на Районната прокуратура, заяви, че до този момент са разпитани над 60 свидетели, като има 16 изготвени експертизи. В момента се чака становище по важна експертиза, която имала за цел да отговори от какво разстояние е произведен изстрела. От районната прокуратура обаче са категорични, че става дума за самоубийство, защото по ръцете на Емин е имало следи, по които се установява, че именно той е дръпнал спусъка.

От районната прокуратура съобщиха, че се очаква до края на седмицата да бъде насрочено дело срещу Красимир Горсов. Районните прокурори нямали намерение да препращат материалите по делото към градска прокуратура, каквато информация бе коментирана напоследък в медийното пространство. Делото ще е за 123 000 лева щети, които бащата е нанесъл на щерка си Мануела Горсова, която пострада при тежката катастрофа, причинена от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. Горсов е похарчил въпросната сума от събраните от дарения средства за лечението на Мануела, част от които на хазарт.

Днес стана ясно още, че делото срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините вероятно няма да тръгне в петък, за когато е насрочено, тъй като прокуратурата е получила документ, според който един от подсъдимите Иво Карагеоргиев има извършена сърдечна операция, като са му направени 4 байпаса. Лекарите са излезли със становище, че възстановяването му ще трае около половин година. 

Прокурорите съобщиха, че по делото срещу Златомир Иванов - по-известен като Златко Баретата, има петима интересни свидетели, които подкрепят тезата на обвинението. От градска прокуратура не казаха дали Демби е свидетел по делото.

Приключва досъдебното производство срещу братята Галеви за изнудване и ръководене на престъпна група. До края на седмицата ще бъде повдигнато обвинение срещу бизнесмените от Дупница. Това заяви днес пред журналисти градският прокурор Николай Кокинов.

Днес предстои и предявяването на обвинението по убийството на студента Стоян Балтов в Студентски град като прокурорите очакват на другия участник в побоя Александър Данаилов да бъде повдигнато обвинение. Така срещу Данаилов и Вили Георгиев ще бъдат повдигнати обвинения за умишлено извършване на престъплението.

На въпрос има ли практика прокуратурата да проверява болнични листове по повод отложени три важни дела през последната седмица, градският прокурор Николай Кокинов заяви, че това нещо се е практикувало, но в повечето случаи болничните били закономерно подготвени. Имало два случая, в които лекарите се отклонили от законовите норми, като в единия става дума за медицинско, извадено в полза на Димитър Желязков-Митьо очите. Има и едно приключено досъдебно производство срещу лекар, издал медицински талон, каза Кокинов. В Районния съд има осем осъдителни присъди, предимно за ТЕЛК-ови медицински документи, които в много случаи са превишавали значимостта на дадена инвалидност.

Известният лекар Руслан Терзийски също има осъдителна присъда. Той е получил условно една година с три години изпитателен срок от Софийския районен съд за издаване на медицинско свидетелство с невярно съдържание, съобщи ръководителят на Районния съд Александър Налбантов.

Милан Николов, БЛИЦ