Новите цени на водата, които ще влязат в сила от догодина за 26 различни района на страната бяха обсъдени в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложенията на регулатора варират от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК дружества, съобщава БНР.

Повишение ще има в 7 града като най-голямо ще е увеличението в София и Разград – 6 на сто. 

Поевтиняване е предвидено за 16 населени места, като най-голямото е във Видин – с близо 22%, в Сливен – 17%, в Ямбол и Добрич – 14-15%. Представителите на тези дружества възразиха срещу планираните намаления и заявиха, че ако бъде прието, те ще обжалват решението на регулатора.

Без промяна остава цената на водата в Монтана.

За пръв път ВиК дружествата в Хасково и Търговище имат одобрени бизнес планове. Там, както и в градовете Варна, Силистра, Монтана, Шумен, Враца, Добрич, Ловеч и Стара Загора услугата ще струва над 3 лева за кубичен метър. Най-скъпо ще е в Разград – 3,63 лева.

Синдикатите от водния сектор поискаха днес Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа предложението си за новите цени на водата и ВиК услугите и предупредиха, че в противен случай могат да преминат към протестни и стачни действия.

От своя страна омбудсманът Диана Ковачева също призова регулаторът да преразгледа предложението си за промени в цените на водата и ВиК услугите.

Ивайло Касчиев от КЕВР обясни, че за да определи дали да има поскъпване или поевтиняване на ВиК услугите в различните райони на третата година, регулаторът е проверил изпълнението на 5-годишните бизнес планове на дружествата.


По негови думи до момента изменението на одобрените цени е било свързано единствено с натрупаната инфлация. Вече обаче се отчитала и реално свършената работа от дружествата по отношение на изпълнението на инвестиционните програми и показателите за качество.

Касчиев посочи, че в случая с водата поевтиняването може да бъде разглеждано и като лоша новина, защото означава, че ВиК дружествата не са се справили.

Той изтъкна, че няколко оператора се открояват с недобри резултати и при тези дружества намалението на одобрените цени е сравнително най-високо спрямо другите.

Окончателно решение за цените трябва да бъде взето на 23 декември и те да влязат в сила от началото на следващата година.