В цените на топлинната енергия от 1 януари ще се отчете поскъпването на природния газ, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов.

Все още не може да се каже точно колко ще бъде поскъпването на парното, тъй като не е ясно и дали комисията ще одобри увеличението на природния газ от 26% за първото тримесечие на следващата година, каквото поиска „Булгаргаз”, каза Константин Шушулов.

Забавянето на приемането на Наредбата за промяна на цените на топлинната енергия води до това, че три месеца - от октомври до края на годината, дружествата ще работят на загуба, посочи Шушулов. Очаква се Ввсе пак промените да бъдат одобрени от правителството и да влязат в сила най-рано от 1 януари.

Заради определянето на новите цени на природния газ и забавянето на корекцията в цената на топлинната енергия най-голяма е загубата за "Топлофикация София", очаква се до края на годината тя да е около 40 млн. лв., уточни Шушулов.
Макар и малко повишение на цената на природния газ ще има от 1 януари, ние ще го отчетем и ще коригираме цените наведнъж, посочи Шушулов. Той добави, че корекцията ще бъде и в цената на топлинната енергия, и в цената на електроенергията от когенерациите. Все още не са искани предложения от топлофикациите за нови цени на енергията, съобщиха от комисията.   /БЛИЦ