По време на втория етап на операцията, ръководена от командването на ВМС, за издирване на елементи от изтребител Миг-29, паднал на 9 юни 2021 г. във водите на Черно море, беше обследван цялостно локализирания район на инцидента и бяха събрани голямо количество снимков и видео материал от морското дъно. Това съобщиха от Министерство на отбраната (МО).

БЛИЦ припомня, че по-рано днес министърът на отбраната в служебния кабинет Георги Панайотов заяви, че са открити „новите находки“ - по думите му всякакви, основно малки.

Специалистите от ВМС и ВВС анализират детайлно събраната информация за конкретизиране на евентуалното местоположение на „черната кутия“ на самолета. 

Паралелно с това се извършва профилактика и подготовка на подводното оборудване за възобновяване на издирването в района. 

При благоприятни хидрометеорологични условия издирвателните действия в района на инцидента ще продължат веднага след завършване на анализа на информацията и готовността на подводните апарати.

Цялата събрана до момента информация от ВМС е изпратена на разследващите органи.

БЛИЦ уточнява, че по-рано днес съпругата на майор Валентин Терзиев - Димитрина Попова, каза, че според нея случилото се с мъжа й е  „умишлено убийство”.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!