Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна от миналата седмица, с което австралиецът Джозеф Лий Смит, разследван за блудство с малолетни лица и за създаване и разпространение на порнографски материали бе задържан под стража. 35 годишния лекар бе привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОДМВР във Варна затова, че създал порнографски материали, снимки и видеозаписи, като блудствал с 4 малолетни момчета от Варна.
Престъплението е тежко по смисъла на закона, който предвижда за блудство с две или повече малолетни лица наказание от 5 до 20 години лишаване от свобода и до 6 години затвор и глоба до 8000 лв за изготвяне на порнографски материали.
Днес въззивната апелативна инстанция обсъди възраженията на защитата на Смит. Според адвоката чужденецът бил незаконосъобразно привлечен като обвиняем за изготвянето на порнографски материали, което е от компетентност на Районна прокуратура, а задържането му под стража е извършено от Окръжен съд Варна. Апелативният съд констатира, че привличането на Джозеф Смит като обвиняем е извършено от компетентния разследващ орган по два текста от Наказателния кодекс - първият за изготвяне на порнографски материали и вторият за блудство с непълнолетни лица. Повдигнатите обвинения са законосъобразни и в хода на досъдебното производство могат да бъдат променяни. Въпреки ранния етап на който е разследването и въззивната инстанция намира, че събраните гласни и други доказателства обосновават предположението, че Смит е извършил престъпленията, за които се разследва. Пострадалите деца са дали показания пред съдия. Става дума за продължила дълго във времето престъпна дейност започнала още през лятото на тази година. В наетата от него квартира в центъра на града той е пребивавал и през август, когато отново са му "гостували" момченца от ромската махала. Смит бил задържан при полицейска акция на 7 ноември, а част от децата, с които е блудствал са били в квартирата. При обиска иззели видеокамера, фотоапарат, дискове, медикаменти, секс стимуланти и секс атрибути.
Апелативният съд намира, че е реална опасността ако е на свобода Джозеф Смит да се укрие от разследващите или да извърши други престъпления. Този извод се мотивира не от обстоятелството, че мъжът е чужденец, а от факта, че той пребивава в България като турист, няма постоянен адрес и регистрация. Днес съдът прие към материалите по делото и Постановление на Варненска окръжна прокуратура, с което на австралиеца е наложена забрана да напуска България.
Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване. /БЛИЦ