Николай Нед., обвинен за изготвянето на неистински документи ще си остане в ареста, след като днес Варненският апелативен съд потвърди определение на ВОС от миналата седмица и отказа да измени в по-лека мярката му за неотклонение.
От съда припомнят, че Николай беше задържан през ноември миналата година заедно с Владимир В. Тандемът попадна в ареста след акция на ТД "Национална сигурност" и полицията във Варна. При нея бяха разкрити неистински документи за самоличност, за различни степени на образование, свидетелства за управление на МПС, заготовки за печати и др. Мъжете са обвинени в извършване на документни престъпления при условията на продължавано престъпно деяние и като престъпна група. Днес въззивната апелативна инстанция потвърди мотивите на първоинстанционния съд за отказ от изменение на мярката. Събраните веществени доказателства и други материали водят и втората съдебна инстанция до обоснован извод, че Николай Н. е автор на престъпленията, за които се разследва. Съдът се съобрази с продължителния период на престъпната дейност, с организирания й характер, както и с тежестта на наказанията, които законът предвижда за тях. По това дознание като обвиняем е привлечен и Газменд Б. , който също е в ареста от края на ноември. Другият обвиняем Владимир В. изтърпява условна присъда - 3 години "лишаване от свобода", отложена с 5 години изпитателен срок. Той беше осъден заедно с Петър Ченков, Георги Монев, Асен Монев и Георги Панев по едно от знаковите съдебни дела във Варна след разкриване на поредната печатница за фалшиви парични знаци в морската столица.
Апелативният съд счита, че към настоящия момент няма основание да измени процесуалната мярка за принуда на Николай, тъй като би могъл да се опита да окаже въздействие върху важни свидетели по досъдебното производство. Определението на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване. /БЛИЦ