Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на финансиста на Маргините Иван Христов Иванов, както и на другата задържана Милена Иванова Василева за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления. Двамата са задържани за 72 часа.
Обвиненията са по чл. 321, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от НК и по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1, т. 2, т. 6 и т. 7, вр. чл. 20, ал. 4 от НК, съобщиха от ВКП.

При извършеното днес претърсване от офиса на Иван Иванов са иззети над 120 000 лева. 

Освен двамата задържани, днес на разпит е бил извикан и приближеният до братя Маргини Христо Халваджиев - Халвата.
След като Маргините бяха арестувани и обвинени в подготовката на убийства, босовете на СИК наредили от ареста целият им бизнес да се движи от Халваджиев. Съгражданинът на Маргините от Смолян въртял делата на застрахователната компания „БулИнс", занимавал се с търговия с петрол и стопанисвал имотите на Красимир и Николай Маринови.
Христо Халваджиев си спечелил доверието на Маргините не само защото е от Смолян, а и заради безкомпромисния си нрав. Богаташът не се поколеба да влезе във война дори с бившия правосъден министър Георги Петканов по времето, когато той бе министър на вътрешните работи. Христо Халваджиев опита да свали Георги Петканов с компромат. Неговата телевизия „Родопи САТ+" предостави на Нова тв скандален запис от помощно училище в смолянското село Чокманово. В репортажа Петканов прави скандално изказване пред директорката Мария Семерджиева и децата: „Госпожо, значи освен това, което сте написали, имате и малко бонификация - един телевизор, да пускате на децата секс филми да гледат". Впоследствие се оказа, че записът е бил монтиран и че думите на Петканов са казани не в залата и в присъствието на деца, а под формата на шега, която министърът си прави с учителката на двора на училището.

Прокуратурата и Дирекция “Противодействие на организираната и тежката престъпност” са работили повече от година по разкриването, документирането и пресичането на престъпната дейност на организираната група.
Воденото разследване не е било осуетено, въпреки изтичането на информация за разработката през месец ноември м.г., което доведе до широко огласените сътресения във висшето ръководство на МВР. Работата по случая продължава, съобщиха от МВР.
 
Точно преди година оставка подаде главният секретар на МВР Илия Илиев. Тогава той обяви, че е бил подведен да подпише документ за оперативна работа, която е в разрез с нормативните документи на МВР. Оказа се, че става дума за разследването срещу сръбския наркотрафикант Будимир Куйович. След няколко месеца той беше арестуван и срещу него започна разследване обвинение за превишаване на власт и злоупотреба със служебно положение. По-късно той беше оставен под домашен арест, а накрая пуснат. /БЛИЦ