Възможно е като крайна мярка военните предприятия в страните членки на ЕС да бъдат задължени да преориентират производството си за нуждите на Европа и Украйна. Тава заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон  пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

"Искаме временно да вдигнем регламентираните бариери, които идентифицирахме - за разрешителните, работното време, процедурите за обществени поръчки, трансферите в рамките на Общия пазар на части и боеприпаси. Въвеждаме и мерки от типа на "приоритетни поръчки", както направихме в закона за чиповете. Това е изключително важен момент, за да можем да преориентираме сегашната продукция към нуждите на Европа и Украйна. Ние насърчаваме предприятията да го направят, разбира се, доброволно, но също така се подсигуряваме със задължителни действия като крайна мярка", каза Бретон, цитиран от БНР. 

Той направи изказването си ден преди гласуването на акта в подкрепа на производството на боеприпаси. Той добави, че вече е посетил 15 военни предприятия в 13 страни членки, сред които и България, за да види техния капацитет и от какво се нуждаят, за да увеличат и ускорят производството си.

Бретон изрази увереност, че целта да бъдат осигурени 1 млн. боеприпаси са Украйна в рамките на една година може да бъде постигната. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук