Започнах в изпълнение на конституцията консултации за връчване на мандат. Първо искам да ви поздравя. Българите ви отредиха важно място в политическия ред, но отново избирателите не заложиха на една политическа сила. Това е знак към партиите, че е нужен диалог за намиране на ефективни решения. Не само поредните предизборни обещания.

Това каза Румен Радев, давайки начало на консултациите с "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство. 

"Напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни договорки. Но ще държа да има конструктивен диалог, да изчерпим докрай всички възможни опиции за създаване на правителство. Искам да чуя вашата оценка на диалога в НС с другите партии за съставяне на правителство. Бихте ли подкрепили първия мандат. и при какви условия. Около какви идеи бихте търсили обединение, ако се стигне до втория мандат", продължи той. 

"НС, освен тази най-важна задача, то има и ред други важни задачи, трябва да се вземат ред важни решения, които гражданите очакват. Искам да чуя какви са приоритетите на НС, защото то вече е засипано с проектозакони, предложения очаква го и бюджет. Трябва да се види как ще се попълнят някои органи, които работят без мандат. Какви мерки предвиждате за излизане от кризата и подпомагане на българските граждани. Отношението ви към Плана за устойчивост, към бюджета. какви мерки трябва да се вземат за повишаване на отбранителния капацитет и ускоряване на модернизацията. Бихте ли пдкрепили внесената програма за приоритетни инвестиционни разходи на министерството на отбраната", каза Радев. 

"Още в първия ден на този парламент ние заявихме е, че ние ще бъдем водени изцяло от два принципа при взимането на нашите решения. Първия принцип е да можем да решим максимално много реални проблеми на българските граждани. Там сме заявили 16 политики в четири сфери. Трябва да вдигнем минималната работна заплата, продължаване политиката на подпомагане на пенсионерите, данъчни облекчения за семействата. Имаме и доста сериозна програма за бизнеса. Ще вдигнем прага на ДДС, ще продължим подпомагането на тока. Предвиждаме таван на газа", каза Кирил Петков. 

"Осъзнаваме нуждата, че бюджета не трябва да излиза повече от 3% дефицит, за да се запази фискалната стабилност. Всичко, което зависи от нас по приемането на законите за усвояване на парите от Плана за развитие ще срещне нашата подкрепа. Ще продължим борбата с корупцията и усилията ни за съдебна реформа. Венецианската ни комисия одобрява плана ни за ограничаване и контрол на главния прокурор. Другото, което трябва да кажа, е, че нашия втори принцип е, че ще си спазим нашите обещания. Затова ние за първия мандат ясно изразяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя по всичките 16 политики, но да не подкрепим първия мандат, защото това би било измятане от обещанията, които дадохме", каза още Петков. 

Радев припомни на ПП, че им е казал в началото на тяхното управление, че за 100 дни трябва да демонтират миналия управленски модел, иначе статуквото ще потърси реванш. Ако сега наистина сформирате правителство по какъв друг начин ще подходите, за да имаме правосъдна реформа, защото там нещата забуксуваха, попита Радев. Категорично, вие няма да подкрепите първия мандат, но чуваме от хората с първия мандат, че щом вие няма да ги подкрепите, и те няма да ви подкрепят. Смятате ли, че това е отворена врата към нови избори - попита държавният глава. 

Думата взе Асен Василев и припомни, че преди съставянето на кабинета на Четворната коалиция е имало "трудни преговори, които се увенчаха с успех". Той допълни, че това е била "много трудно сформирана коалиция" и че кабинетът "Петков" е успял "да управлява България в една много трудна ситуация и да постигне икономически резултати, които са едни от най-добрите в ЕС". 

Нашият кабинет успя да управлява България в една много трудна ситуация и да постигне най=големия икономически ръст в ЕС. Това се дължи на факта, че нашите бизнеси успяха да се справят добре. Това се случи в една много тежка ситуация, в която "Газпром" едностранно спря газа и трябваше много бързо а се намерят други източници. "Булгаргаз" дори не беше получил пълните количества азерски газ. Когато ги получихме, цената се нормализира. Имаше проблем със зърното. 

Радев го репликира за "успехите" на ПП за азерския газ и припомни, че само 1/3 е бил закупен по началната цена, а останалите 2/3 са били по пазарната. 

Кирил Петков заяви, че ако ПП вземат втория мандат, "ще бъде направено всичко прозрачно, пред очите на българските граждани, но няма да правим безпринципни и задкулисни договорки".

"От първия мандат очакваме да успее да направи това, което ние направихме. Пред очите на българския народ, не с лозунги, а с много работа", заяви Петков. "Това не става и с контактьори", допълни Василев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук