С БТР-и от бъдещето може да се сдобие армията ни. Edge Group, най-големият държавен конгломерат в сферата на сигурността и отбраната в Обединените арабски емирства (ОАЕ) е в готовност да реализира сделка „правителство към правителство“ с България за доставка на последно поколение 8х8 бронирани бойни машини.

Сделката включва 12-годишен срок на изплащане на амфибиите и доставката им в рамките на до 5 години.

Според военни медии цената на бройка е около 1,6 млн. долара.

Подпис

Отбранителният конгломерат Edge от ОАЕ вече подписа две отделни споразумения с български дружества, като по този начин увеличава портфолиото си и се стреми да разшири влиянието си на пазара в Източна Европа.

Edge си партнира с TBS, международна търговска компания, предоставяща иновативни и модерни технологични решения за осигуряване на сигурността на земята, въздуха и космоса, и Samel-90, производител на високопроизводително електронно комуникационно оборудване и системи, съобщи компанията в петък.

"Тези сътрудничества са още една ключова стъпка към осъществяване на стратегията за растеж на Edge, като подпомагат целта на Edge да преследва глобални, взаимноизгодни партньорства, подкрепящи развитието на отбранителните способности", заяви Омар Ал Зааби, президент на отдел "Търговия и поддръжка на мисии" в Edge, цитиран от Thenationalnews.com.

Партньорство

"Очакваме с нетърпение как тези ценни партньорства ще разширят влиянието ни в България и източноевропейския регион", добави той. Създадена през 2019 г., Edge е специализирана в изграждането на съвременни технологии за оръжейни системи, киберзащита и електронна война, като под нейната шапка работят повече от 25 компании.

Групата разширява портфолиото си, тъй като ОАЕ, втората по големина икономика в арабския свят, се фокусира върху повишаване на местния си капацитет за производство на отбранителни продукти и диверсифициране на икономиката си от петрола.

От своя страна Българската армия продължава да разчита преди всичко на бойни машини, останали от съветско време. В голямата си част те са с остарели системи, а немалко са и амортизирани след десетилетия "в строя". В края на юли бе решено 100 БТР от складовете на МВР на бъдат „командировани“ към Украйна.

Нашата страна започна процедура по закупуването на нова техника за сухопътните войски за 1,5 млрд. лева, но търгът беше спрян през 2020 г. заради прекалено високите цени на стигналите до финалния етап Patria и General Dynamics - с по около 30% над тавана.

В началото на този месец БЛИЦ съобщи, че Държавният департамент на САЩ одобри потенциална сделка за продажбата на 183 бронирани машини „Страйкър“ за България.

Що е Rabdan?

За десерт малко повече информация за гореспоменатите машини от ОАЕ.

Rabdan е модулна многоколесна бойна машина, която може да се придвижва по суша и вода. Тя е с "изпитана във времето ходова част, произведена от страна членка на НАТО", като двигателят и скоростната кутия са американски.

Амфибията може да се оборудва с различни системи за командване, управление, разузнаване и високотехнологично въоръжение, се посочва в информацията за медиите.

В специализираните издания се посочва, че Rabdan е подобрена версия на турската бойна машина Otokar Arma 8x8, като освен това определени елементи са базирани на наученото от дългогодишната експлоатация в ОАЕ на стотици руски БМП-3.

Оръдие

Възможни са различни конфигурации на въоръжението - 100-милиметрово основно оръдие или 20-милиметрово автоматично с повишена скорострелност, картечница, противотанкови или зенитни ракети. Може да бъде с купол, аналогичен на този на БМП-3 или да е с роботизирана система, която борави с оръжията.

Модулността на бронираните машини позволява интеграция на модерни C4ISR системи за командване, управление, комуникации, компютри, разузнаване, захват на цели, и монтиране на високотехнологични оръжейни куполи, които отговарят на нуждите и изискванията на Българската армия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук