Помощна схема при покупка на електромобил, която включва бонус от 10 000 лв. за ново електрическо превозно средство предлага Асоциацията на автомобилните производители в България (ААП). За схемата съобщи председателят на организацията Храбрин Иванчев по време на онлайн пресконференция.

Предложението предвижда схемата да включва бонус от 10 000 лв. при покупка на електромобил, 7500 лв. за закупуване на хибрид и 5 хил. лв. за автомобил с двигател с вътрешно горене с екостандарт Евро 6D.

Асоциацията предлага обособяването на единен регистър за автомобилите в България към КАТ и държавна скрапинг програма, която да подпомогне закупуването на екологични превозни средства.

Според представители на асоциацията възможността да се подават заявления за регистрация в КАТ онлайн е една от важните стъпки, които трябва да бъдат предприети, с оглед на епидемиологичната обстановка у нас.

Това не е първата подобна инициатива на асоциацията.


Преди три години организацията разкри, че са предприели редица срещи с властите и са предложили въвеждането на субсидии за покупка на коли с алтернативно движение. Идеята е на фона на все още високите цени на електрическите автомобили субсидиите да варират в диапазона между 2,5 хил. евро за плъг-ин автомобили и 5 хил. евро за напълно електрически автомобили.