Интерес към купуване на кокошки носачки се наблюдава във великотърновско, пише "Борба"

Жители на старата столица и региона рязко се ориентираха към необичайната инвестиция с идеята да облекчат разходите за предстоящия Великден. Първи крак повлякоха софиянци в хрумването за домашно производство на яйца, а примера им моментално бе последван и от местните хора.

В специализираните агросайтове и борси преобладават офертите за продажба и търсене на кокошки носачки. Във Великотърновско цената за снасящата домашна птица не надвишава 20 лв. Една от най-изгодните обяви е на фермер от Полски Тръмбеш, който предлага пернатите за по 10 лв./бр.

Най-предпочитана за купуване е породата „Ломан браун“ заради високата си производителност. Този вид може да снесе до 400 яйца годишно.

Проста сметка показва, че инвестицията в кокошки носачки ще има възвръщаемост моментално, тъй като в настоящия момент една опаковка с 10 яйца от размер L се продава в търговската мрежа на цена около 5,50 лв. – 6 лв.

Във форумите избралите да пробват с отглеждането на пернати обясняват, че 10-килограмов чувал смеска царевица, жито и слънчоглед струва 10 лв. и с него могат да се изхранят около 10 кокошки за половин месец. Тъй като повечето от новобранците в животновъдството са избрали да гледат кокошките в своите селски имоти, обикновено използват автоматични хранилки и навестяват крилатите само през уикенда. Тогава ходят да приберат яйцата и да ги пуснат на паша в двора.

Новоизлюпените фермери съветват тези, които са решили да последват идеята, да осигурят щайги с добре закрепено в тях меко покритие, за да гарантират оцеляването на яйцата.

Както БЛИЦ съобщи, в хората в Софийско също започнаха масово да купуват кокошки носачки. Целта на търсенето на птиците е да се премине към собствено производство на яйца.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук