Попълнете търсена ключова дума или фраза

Председател на пациентска организация гневно : Не може така да си вдигнеш носа, щом има починало дете

https://blitz.bg/obshtestvo/predsedatel-na-patsientska-organizatsiya-gnevno-ne-mozhe-taka-da-si-vdignesh-nosa-shchom-ima-pochinalo-dete_news710131.html Blitz.bg

Лекарите в България загубиха своята човечност и милосърдие, голяма част от тях се превърнаха в търговци, възмути се Пенка Георгиева

София, България 19 Ноем. 2019, 08:27 2758 прочита 15 коментара
Няма милосърдие в българското здравеопазване, няма грижа за пациента. Лекарите се превърнаха в търговци. Малко са съвестните, коментира Пенка Георгиева от "Заедно с теб” в ефира на bTV по повод случая с починалото 3-годишно момченце.

По думите й, това, което се случва в болниците ни, е системен проблем. „Всекидневие е родителите на деца да се молят на лекарите за преглед. Грубо е отношение към родители, които са болни, а още повече щом се касае за деца с увреждания”, добави тя.

„Не може така да си вдигнеш носа, щом има починало дете. Трябва да има малко повече смирение. Лекарите в България загубиха своята човечност и милосърдие, голяма част от тях се превърнаха в търговци”, възмути се Георгиева от позицията на лекарката, която е върнала детето.

Малко по-рано в ефира на телевизията една от лекарките, отказала да приеме момченцето – д-р Елена Георгиева, тъгата не бива да се превръща в агресия.

Д-р Елена Георгиева обясни, че е била дежурна в деня, когато родителите са обикаляли болниците, в опит да спасят сина си. По думите ѝ детето е чакало 30 минути за прием, но през това време състоянието му е не е било тежко. Тя категорично отрече да е имало забавяне в прегледа на детето. 

Тя обясни, че е била дежурна в деня, когато родителите са обикаляли болниците, в опит да спасят сина си. По думите ѝ детето е чакало 30 минути за прием, но през това време състоянието му е не е било тежко. Тя категорично отрече да е имало забавяне в прегледа на детето. 

 „През този половин час установих, на базата на клиничния преглед, че става въпрос за дете, което има нужда от болнично лечение, но не и от интензивно болнично лечение”, уточни д-р Елена Георгиева.

Родителите обаче разказаха, че почти два часа продължават молбите им към лекарката. „През сълзи я молех, само да видят какво му е на детето. В приемния кабинет, на кушетката пред тях, моето дете умираше! Те това много добре го видяха. Казаха, че спешното легло в болницата било резервирано за някакъв човек, който трябвало да дойде”, каза майката.

Оказва се, че в интензивното отделение не е имало свободни легла, с изключение на едно, което се пазило за изключително тежки случаи. Лекарката отхвърля тезата на родителите, че леглото е било запазено.
 
„Всичко това е неприемливо и някой трябва да поеме отговорност. Управителите на тези три лечебни заведения дължат отговори. Това не бива да се случва. Случаят предизвиква притесненията на всички родители”, заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров.
 

15 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам