Процедурата за избор на нов главен прокурор ще бъде толкова прозрачна, колкото е разписано в Конституцията и Закона за съдебната власт. Всички заседания на ВСС ще бъдат излъчвани на живо и ще могат да бъдат наблюдавани. На този етап няма никакви основания да се твърди, че изборът е предрешен. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който коментира откриването на процедура за избор на нов главен прокурор.

"Най-малкото ние не знаем кои ще са кандидатите. Със сигурност политиката няма да надделее. Аз вярвам в независимостта на съдебната власт и съм сигурен, че при избора на нов главен прокурор тази независимост ще проличи", допълни той. 

 "Аз не разбирам какво означава да има реформа във ВСС. В тази насока няма нито една препоръка от мониторинговите доклади от ЕК. За мен това означава, че нещата са реформирани. Аз залагам на здравия разум и на това, което ние трябва да свършим. Не искам да залагма на това, че правосъдният министър ще подаде оставка, ако мониторинговият доклад не отпадне. Аз се надявам и вярвам, че след работата на този ВСС докладът ще отпадне", убеден е Магдалинчев.

"Факт е, че досега прокурор не е избиран за главен прокурор, но не мога да кажа дали това ще стане сега. Може би е дошло времето да бъде избран един професионалист с дълъг опит в системата, който ще му помогне да налага закона. За мен главният пркурор трябва да познава системата. Той трябва да има висок морал и много високи професионални качества", обясни представляващият ВСС. 


"Не се притеснявам, че системата ще приеме жена за главен прокурор. Би било добре да има възможно най-много кандидатури за нов главен прокурор. Правосъдният министър се отказа да номинира кандидатура за главен прокурор, защото не иска да се бърка в независимата съдебна власт и избора на някой от тримата големи. За мен обаче няма да има проблем, ако той преосмисли своето решение", каза още той. 

"В медиите се коментираше, че Пламен Георгиев ще бъде новият главен прокурор. След всичко което се публикува за него, той не може да бъде кандидат. Същото важи и за Иван Гешев, чиято жена беше забъркана в скандал. Аз не "отстрелвам" тези две имена. Медиите ги "отстреляха". Това може би имаше предвид Иван Гешев, когато каза, че очаква мръсна и кална битка", завърши Боян Магдалинчев.