Лимитираното издание "The Coinage of Philippopolis" от Иван Върбанов ще бъде представено днес за първи път пред българската публика в Националния археологически музей. Книгата ще се предлага на английски език в тираж от 100 бройки, пише economic.bg

Монетите на Филипополис, издадени в неговата монетарница през Римския период, са сред най-атрактивните и желани от всеки музей и колекционер. Богатата история на града и разнообразните културни и обществени прослойки се съчетават с многобройните разновидности и прецизната изработка на монетите, за да ги превърнат в уникати.

Изданието събира в два тома над 8500 монети, които произхождат от Филипополис.


Преобладаваща част от монетите са разпръснати в музеи, галерии и лични колекции из целия свят – албумът, събрал информация за тях, е резултат от дългогодишен труд, който със сигурност ще промени начина, по който изследователите на Античността гледат на нашите земи.

Като най-стария европейски град, Филипополис е източник на изключително количество информация, което рядко намира паралели в Средиземноморския басейн и околните земи. The Coinage of Philippopolis е уникално постижение на българската археологическа, нумизматична и изследователска дейност. 

Книгата е издадена в памет на Огнян Гавраилов, нейн съавтор, виден нумизмат и ценител. Голяма част от материалите в книгата са негово дело.