Засилени проверки във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден започна Областна дирекция по безопасност на храните във Враца.

„Проверките ще продължат до 8 май, като обект на контрол ще бъде производството и търговията с традиционните храни за празничната трапеза - агнешко месо, козунаци, яйца, включително-боядисани, пресни зеленчуци, както и боите за яйца“, каза директорът на институцията в областния град д-р Милчо Костурков / в ляво на снимката/, пише Конкурент. Той уточни, че при инспекциите в производствените обекти ще се следи за произхода, сроковете на годност и условията на съхранение на използваните суровини и храни, правилното етикетиране, придружаващите документи и наличието на необходимата информация за спазване на изискванията за предлаганите храни. В търговската мрежа и заведенията за обществено хранене инспекторите ще проверяват за правилното съхранение на храните, наличие на здравна маркировка на агнешкото месо, маркиране на яйцата, наличие на документи за произход и др.

До момента няма засечени драстични нарушения, но проверките продължават, казаха още от дирекцията по храните във Враца. Контролните органи призовават гражданите, ако попаднат на някакви нередности, да сигнализират на телефон 0700 122 99 или на място в Областна дирекция по безопасност на храните.