Национална агенция "Пътна инфраструктура" е развалила два от договорите, сключени от бившия изпълнителен директор Веселин Георгиев, станал известен като Батко. НАПИ спира плащанията към фирмите на Батко, докато не приключи проверката на Вътрешния одит за възникнал конфликт на интереси. Това заяви шефът на Агенцията инж. Янко Янков.
Веселин Георгиев, по-известен като "Батко", бе принуден да подаде оставка от шефския пост в началото на февруари м.г., след като Еврокомисията спря плащания по програма ИСПА заради разкрит от медиите конфликт на интереси. Фирма "Биндер", която управлява по-малкият му брат Емил Георгиев, е получила от фонда поръчки за 120 млн. лева. Фирмата, водена от другия му брат, пък продава материали за строеж на пътища. Според информация, предадена на прокуратурата, "братовата" фирма е получила над 200 млн. лв. Финансови и счетоводни експертизи доказват точната сума на злоупотребите. Преди да стане директор на "Републиканска пътна инфраструктура" преди две години, Веселин Георгиев е бил един от управляващите фирма "Биндер" АД, а след това постът заема по-малкият му брат Емил Георгиев.

Не е ясно обаче колко на брой договори и за кои фирми на Батко става въпрос. Говори се за спрени два договора на обща стойност 40 млн. лв., но има и такива, които са вече изпълнени или в процес на изпълнение.
Първият доклад на Вътрешния одит е приключил на 22 януари миналата година и съдържа анализ на всички договори, сключени с трите фирми от бившия изпълнителен директор на Пътния фонд Веселин Георгиев. Обект на одита бяха трите фирми и обединения с тяхно участие с публично известните данни за свързани лица и конфликт на интереси. Вторият доклад от 28 януари 2009 г. съдържа само данни за текущите от общия брой договори, статута им, сроковете и финансовите условия по тях.
От НАПИ категорично не искат да кажат кои са те и какво са им казали от Брюксел преди три дни. От Европейската комисия поискаха търговете за АМ "Тракия" да бъдат анулирани, защото не се спазват европрактиките. По думите на бившия шеф на Агенцията и настоящ председател на Надзорния й съвет Иван Атанасов, част от договорите на Батко и Братко са вече стартирали и не могат да бъдат прекъснати, докато не се изчака становището на евродирекцията "Вътрешни пазари". По думите му става въпрос за двата Лота на АМ "Тракия". Според Янков обаче има приключили и изпълнени вече договори, но има и такива, които са за текущ ремонт и поддръжка на пътищата. "Не можем да приключим договорите зимата, защото не се знае какви условия ни очакват", оправда се той със зимното време от преди две седмици. "Опитваме се да въведем ясни правила за работа, за да се избегне конфликт на интереси", беше категоричен Янков.
До края на февруари имотните декларации на ръководството на НАПИ ще бъдат на разположение на предварителния контрол на агенцията. През януари ЕК е направила проверка в Агенцията. Според Янков най-големият въпрос е бил във връзка с конфликта на интереси – какво се прави с казуса с братя Георгиеви, докъде са стигнали следствените действия. Друг въпрос е бил свързан с декларациите на изпълнителния директор и заместниците, а именно дали може предварителният контрол да участва, ако открие че съществува конфликт на интерес, при положение че предварителния контрол е подчинен на директора на НАПИ. Отговорът е бил, че има система за контрол. Декларациите на ръководството се намират в отдел Кадри на МС. НАПИ е поела ангажимент тези декларации да бъдат представени на предварителния контрол. Това ще стане до края на месец февруари.
Десислава Вангелова, БЛИЦ