В наши дни е почти невъзможно да избягаме от преработените храни. Въпреки лошата им репутация – считат се за един от основните причинители на затлъстяване, диабет тип 2 и високо кръвно налягане – те буквално заливат рафтовете на хранителните вериги.
А ето и защо трябва да ги избягвате.

Кои храни са преработени?

За преработени се считат всички продукти, които са преминали през поредица от механични или химически преработки, извършени с цел подобряване на търговския вид и увеличаване срока на годност. Тези храни обикновено се продават в пакети или в кутии и съдържат повече от една съставка.

Важно е да се отбележи, че не всички преработени храни са непременно вредни. Например, няма нищо нездравословно в това от време на време да си похапвате печени ядки, замразени зеленчуци, тахан, тофу и т.н.

Проблемът е, че тези продукти представляват една миниатюрна част от многото преработени храни на пазара.

Как преработените храни вредят на здравето ви и какво би се случило, ако ги замените с неутрални такива? 

1. Лесно е да преядете с тях


Всички искаме да се храним с вкусна храна. Това е заложено в човешката ни природа. Тоест, ако един производител иска да продаде продукта си, той на всяка цена трябва да се погрижи продуктът да е максимално вкусен. В наши дни конкуренцията е висока, ресурсите са ограничени и производителите се нуждаят от евтин начин, по който да подобрят вкуса на храната, което да я направи по-търсена и желана.

Решението се казва мононатриев глутамат (от англ. monosodium glutamate – MSG). Това е овкусител, познат още с другото си наименование E621, който се използва широко в хранителната индустрия. Чрез добавянето на MSG дори и най-евтината храна може да се превърне в деликатес. Проблемът е, че прекомерната консумация на мононатриев глутамат може да причини лептинова резистентност. Лептинът е хормон, който регулира чувството на ситост. След хранене мастните клетки секретират повече лептин, който достига до рецепторите на мозъка и чувството на глад намалява.

Когато обаче рецепторите в мозъка ви станат резистентни към действието на лептина, се засищате все по-трудно, което води до преяждане (научете повече за лептина в тази статия). Именно това е една от причините за проблема със затлъстяването в глобален мащаб – не можем да спрем да консумираме „вкусните“ преработени храни, защото просто не изпитваме засищане. 


2. Преработените храни не съдържат достатъчно фибри

Нуждаете се приблизително от 20 до 30 грама фибри на ден, но ако преработените храни преобладават в менюто ви, най-вероятно не си набавяте и половината от този грамаж. Голяма част от фибрите се губят при процеса на преработка или се премахват умишлено от производителите. Затова и повечето преработени храни имат ниско съдържание на фибри.

Това не е добра новина, защото фибрите имат редица ползи за здравето – захранват полезните бактерии в чревния тракт, подпомагат перисталтиката, забавят усвояването на храната, помагат за контрола на кръвната захар и инсулина, като вследствие на това изчезва постоянното чувство на глад. 


3. Преработените храни съдържат твърде много захар

Преработените храни обикновено съдържат изключително много добавена захар или нейния зъл близнак – глюкозо-фруктозен сироп. Захарта увеличава риска от инсулинова резистентност, повишава нивата на триглицериди и лош холестерол и води до натрупване опасни висцерални мазнини около вътрешните органи. Не е изненадващо, че прекомерната консумация на захар е пряко свързана с някои от водещите причини за смърт в световен план – сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване и рак.

Най-вероятно сте наясно с тези факти и затова внимавате колко захар слагате в сутрешното си кафе. Проблемът е, че приемате захар от много други източници, без дори да подозирате – именно, преработените храни. Те са основният източник на рафинирана захар в менюто на съвременния човек.


4. Преработените храни съдържат трансмазнини и рафинирани растителни масла

Производителите използват рафинирани растителни мазнини, защото са евтини и имат дълъг срок на годност. Тези мазнини обаче са вредни за здравето, а и повечето хора и без това консумират твърде много от тях. Рафинираните масла и олиа са бедни на омега-3 мастни киселини и съдържат прекалено много омега-6. Естествено за нас хората е да консумираме омега-3 и омега-6 в съотношение 1 към 1.

За съжаление, поради екстремната обработка на храните, съвременното съотношение на двата вида мастни киселини е по-скоро 20-30 към 1 в полза на омега-6. Този изкривен баланс води до отделяне на повече свободни радикали и засилва възпалителните процеси в тялото. Ако мазнините са хидрогенирани, те стават дори още по-опасни. Хидрогенираните мазнини (трансмазнини) са сред най-вредните вещества, които можете да намерите на хранителните щандове.

Най-сигурният начин да ги избягвате е, като намалите драстично консумацията си на преработени храни. Яжте истински мазнини като студено-пресован зехтин и кокосово масло. 


5. Преработените храни са бедни на витамини и минерали

В сравнение с натуралната храна преработената е изключително бедна на хранителни вещества. В повечето случаи изгубеното по време на преработката се компенсира чрез добавяне на синтетични витамини и минерали. Въпреки това, синтетичните вещества не са добър заместител на микронутриентите, съдържащи се в истинската храна.

Също така, не трябва да забравяме, че натуралните храни не съдържат единствено витамини и минерали, но и много други вещества като фитонутриенти, антиоксиданти и други, за които учените тепърва научават повече. Затова най-добрият начин да си набавите важните за тялото вещества остават непреработените, естествени храни. 


6. Преработените храни изискват по-малко време и енергия за храносмилане

Производителите желаят преработените им продукти да са лесни за консумация (разбирайте, лесни за дъвчене и преглъщане). Сякаш направо се топят в устата. На пръв поглед това звучи като предимство. Така тялото ви ще храносмила храната по-ефикасно, нали? Не точно, защото това създава два проблема.

Първо, по този начин консумирате повече от тези храни за по-малко време (повече приети калории). И второ, изразходвате по-малко енергия (по-малко изгорени калории) по време на храносмилане. Този фактор е огромна предпоставка за напълняване, който няма как да бъде избегнат, освен ако не се спре консумацията на подобни храни. 


7. Преработените храни съдържат много сол

Солта е поредната съставка на преработените храни, която се добавя в прекалени количества, за да се гарантира по-добър вкус и по-дълъг срок на годност. Нуждаете се средно от около 1500 до 2300 мг натрий на ден (0.75 до 1 чаена лъжица сол), но благодарение на преработените храни тази цифра лесно може да превиши 3400 мг дневно.

По-малко обсъждан проблем е, че солта, използвана от производителите, в повечето случаи не е йодирана. Солта е един от основните източници на йод и ако не употребявате йодирана такава, рискувате да развиете недостиг. Това може да доведе проблеми с щитовидната жлеза, проблеми със сърцето и цялостно влошаване на здравето. Ако до момента сте били зависими от приема на преработени храни, то ви съветвам да започнете да добавяте йодирана сол към домашно приготвените ястия. 




Източник: webcafe.bg