Областната дирекцията на МВР и Жандармерията в Бургас се снадбиха с общо 73 нови супертехнолигични високопроходими патрулни автомобила, съобщава Флагман.бг.

Преди минути на Морската гара бе тържествената церемония, чиито домакини бяха директорът на ОДМВР-Бургас ст.комисар Калоян Калоянов и директорът на Жандармерията - главен инспектор Ганчо Николаев, а официални гости на събитието бяха губернаторът на Бургаска област Вълчо Чолаков, кметът Димитър Николов, зам.-кметът по финанси, бюджет и икономика Красимир Стойчев, зам.-апелативният прокурор Йовита Григорова и административният прокурор на Бургаска окръжна прокуратура Георги Чинев.


(Официалните гости от ляво надясно) Зам.-кметът Красимир Стойчев, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолакова, началникът на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов, административният прокурор Георги Чинев, зам.-апелативният прокурор Йовита Георгиева и директорът на Жандармерията в Бургас главен инспектор Ганчо Николаев

Новата придобивка на бургаската полиция е осигурена от фондовете „Убежище, миграция и интеграция” и „Подкрепа за справяне с миграционния натиск по българските външни държавни граници”, като 53 джипа са нуждите на полицията и 20 за жандармерията.

„Тези автомобили ще заменят голяма част от стария автопарк. Освен това Бургаската дирекция е уникална с много неща, но и с това, че има зелена, морска и въздушна граница. Освен нормалните процеси по битовата престъпност, на които ние противодействаме през годината, сме изправени заедно с колегите от „Гранична полиция” и пред други предизвикателства, а именно - миграционния натиск. Убеден съм, че тази нова техника ще мотивира нашите служители да работят по-добре и по-ефикасно в служба на обществото”, заяви пред колегите си директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

За отбелязване е, че от осигурените общо 350 патрулни автомобила, 73 за Бургаския регион.

За мен тази гледка е респектираща. Искрено се надявам това оборудване, което получава Бургаска област, да респектира всички престъпници, всички нарушители на обществения ред и нарушители на закона. Убеден съм, че полицаите, всички служители на МВР, като професионалисти с много знания, умения и опит, имат нуждата от надграждане. Това надграждане го получават днес. Една техника, която ще им позволи много по-бърза реакция и по-всестранен обхват на преследване, повече технически възможности. 20 процента от цялото оборудване за страната се представя на областта”, каза областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Автомобилите са оборудвани със система за автоматизирано разпознаване на регистрационни номера, като тя сравнява резултати със списък на издирвани номера. Във всяка от полицейските коли се намира таблет, мобилен термопринтер, механично устройство за принудително спиране на превозни средства и комплект обезопасяване на местопроизшествия.Изключително доволен съм, защото мнението ми е, че престъпленията се разкриват и се противопоставя на организираната престъпност, най-вече чрез високите технологии. Тези автомобили са оборудвани именно така. По този начин, задно с аналитизма на бургаските професионални полицаи, аз съм убеден, че градът и регионът ни ще бъдат едно по-сигурно и добро място за живеене”, категоричен бе кметът на Бургас Димитър Николов.